Δεκατετράχρονη αρπάζει βρέφη για να τα προστατέψει

Δεκατετράχρονη αρπάζει βρέφη για να τα προστατέψει

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 14χρονη Ιωάννα είναι παιδί από καταυλισμό Ρομά στο Κερατσίνι (μητέρα, κατά πληροφορίες η ίδια) και από τα ξημερώματα της Δευτέρας, οπότε παραδόθηκε στην Αστυνομία, θεωρείται απαγωγέας. Στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν ομολόγησε ότι το μεσημέρι της Κυριακής άρπαξε από το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» δίχρονο αγόρι, που φιλοξενούνταν σε καθεστώς προστατευτικής «φύλαξης», στη Β΄ Παιδιατρική κλινική.

Η επιμέλεια του δίχρονου αγοριού και της κατά τρία χρόνια μεγαλύτερης αδελφής του είχε, με απόφαση εισαγγελέα, αφαιρεθεί από τους τοξικομανείς γονείς τους και είχε διαταχθεί η προσωρινή νοσηλεία – παραμονή των δύο ανηλίκων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Μόνο που ελλείψει χώρων και πρόνοιας οι διάδρομοι και τα δωμάτια των ασθενών της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής μετατράπηκαν σε μόνιμη «στέγη» για τα δύο αδέλφια.

Το μεσημέρι της Κυριακής η 14χρονη Ιωάννα μετέβη στο νοσοκομείο και δίχως να γίνει αντιληπτή άρπαξε τον δίχρονο και εξαφανίστηκε. Οι νοσηλευτές διαπίστωσαν την απουσία του αγοριού, κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία και αμέσως ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Amber Alert. Το γρίφο ωστόσο της αρπαγής έλυσε η μαρτυρία ενός εθελοντή της οργάνωσης «Το χαμόγελο του παιδιού», ο οποίος αναγνώρισε την 14χρονη Ιωάννα μεταξύ των επισκεπτών του νοσοκομείου.

Η ιστορία της μοιάζει σε αρκετά σημεία με εκείνης του δίχρονου αγοριού. Τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Το χαμόγελο του παιδιού» είχαν γνωρίσει την ανήλικη σε ηλικία 8 ετών. Είχε τότε μόνη της καταγγείλει στην Αστυνομία ότι είχε πέσει θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης από τους ίδιους της τους γονείς! «Την υποχρέωναν να δουλεύει στον δρόμο, είχε βασανιστεί και κακοποιηθεί. Τους κατήγγειλε η ίδια στην Αστυνομία. Την βρήκαμε στο αστυνομικό τμήμα Αχαρνών», αφηγείται στην «Κ» ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Κώστας Γιαννόπουλος. Η 14χρονη παρέμεινε για λίγο φιλοξενούμενη σε ένα από τα σπίτια της οργάνωσης. Παρακολουθούσε μαθήματα στο σχολείο, ζούσε μια φυσιολογική για την ηλικία της ζωή. Τελικά όμως υπέκυψε στην πίεση της οικογένειάς της και γύρισε στον καταυλισμό.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το κορίτσι διεκδίκησε για τον εαυτό του τον ρόλο του φύλακα-αγγέλου των απροστάτευτων νηπίων. Δύο φορές αποπειράθηκε να «σώσει» κακοποιημένα παιδιά εξασφαλίζοντάς τους τους ό,τι δεν είχαν προσφέρει στην ίδια οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς. Με παρόμοια μέθοδο άρπαξε από το νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία» ένα εγκαταλελειμμένο βρέφος και το μετέφερε στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να του εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες.

Αργότερα, επιχείρησε να απελευθερώσει βρέφος από τον καταυλισμό Τσιγγάνων, οδηγώντας το σε νοσοκομείο των Αθηνών. Το ίδιο πιθανότατα προσπάθησε να επαναλάβει την Κυριακή, παρότι η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα.

Το ιστορικό της φρίκης

Με το θέμα, πλην της ΕΛ.ΑΣ. ασχολήθηκαν εκ νέου οι επικεφαλής της οργάνωσης «Το χαμόγελο του παιδιού». «Εχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί τμήμα κοινωνικής ιατρικής, ούτως ώστε τα παιδιά που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον να μην εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία. Δυστυχώς, όμως, το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει ολοκληρωμένη πολιτική γύρω από το θέμα», σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Το πρόβλημα επισημαίνεται σε παλαιότερη έκθεση της οργάνωσης με τίτλο «Το ιστορικό της φρίκης. Η οικογένειά τους τα κακοποίησε, η κοινωνική πρόνοια τα εγκατέλειψε». Στην έκθεση, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Οι εισαγγελείς αποφαίνονται για την προστασία των παιδιών, οι κρατικοί φορείς, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η πρόνοια αναλαμβάνουν την ευθύνη να βρεθεί μια λύση γι’ αυτά τα παιδιά. Κάποια οδηγούνται στα νοσοκομεία Παίδων μέχρι να βρεθεί ο χώρος που θα τα φιλοξενήσει. Τα παιδιά ωστόσο λόγω έλλειψης ουσιαστικής δομής παραμένουν στα νοσοκομεία επ’ αόριστον, βδομάδες, μήνες ακόμα και χρόνια. Η έλλειψη κρατικών και κοινωνικών δομών οδηγεί τα παιδιά στο νοσοκομείο, όπου κανείς πια δεν έχει την ευθύνη για την επόμενη μέρα. Το νοσοκομείο γίνεται γι’ αυτά τα παιδιά το σπίτι τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή