Εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς

Εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μετανάστες ηλικίας 30 ετών, από το Νεπάλ και από την Ινδία, προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων από τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, που προσλαμβάνουν χαρακτήρα μάστιγας τον τελευταίο χρόνο. Οπως συνέβη και με το πρόσφατο ατύχημα στη ΔΕΗ, τα θύματα απασχολούνταν σε εργολάβο στον οποίο είχε ανατεθεί εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. Οι εργάτες έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις μεθανίου κατά την προσπάθεια εκτέλεσης αποχετευτικών έργων του Δήμου Κηφισιάς από συνεργείο της ιδιωτικής εταιρείας ΑΚΜΩΝ ΑΤΕ, στο οποίο απασχολούνταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η εταιρεία εκτελούσε εργασίες σύνδεσης, αποχέτευσης ακινήτου, (παιδικού σταθμού) με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο στην οδό Σουλίου 6. Τον απεγκλωβισμό τους ανέλαβε η Πυροσβεστική. Στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου διακομίστηκαν με ασθενοφόρο διαπιστώθηκε απλά ο θάνατός τους. Την ευθύνη των συγκεκριμένων εργασιών, όπως επισημαίνει και σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ, έχει ο δήμος Κηφισιάς ο οποίος είχε αναθέσει το έργο ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό σε εργολάβο της ιδιωτικής εταιρείας.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 10 η ώρα χθες το πρωί και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ούτε ακολουθήθηκε διαδικασία εξαερισμού του φρεατίου, ούτε ελήφθησαν τα κατάλληλα μέσα (μάσκα) για την είσοδο στο φρεάτιο. Προηγήθηκε η κάθοδος του πρώτου εργάτη ο οποίος φαίνεται πώς επιχείρησε να καλέσει σε βοήθεια το συνάδελφό του, αλλά κι αυτός είχε την ίδια κατάληξη. Τη διαρροή μεθανίου επιβεβαίωσε και συνεργείο της ΕΥΔΑΠ που έσπευσε στο χώρο επιχειρώντας να διαπιστώσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Η Αστυνομία συνέλαβε τον εργοδηγό και τον χειριστή του μηχανήματος ενώ έως αργά χθες το βράδυ δεν είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα και για τον υπεύθυνο της εταιρείας. Ερευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος θα διεξάγει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Για τα αίτια του ατυχήματος δεν υπήρξε ανακοίνωση ούτε από το υπουργείο Απασχόλησης ούτε από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ο επικεφαλής του οποίου κ. Θ. Ματάλας υπέβαλε χθες την παραίτησή του για να πολιτευτεί με τη Ν. Δ. στη Λακωνία. Ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Ν. Χιωτάκης με δήλωσή του στην «Κ» διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εργασία εντάσσεται σε έργο προϋπολογισμού 800.000 το οποίο είχε ανατεθεί με μειοδοτικό διαγωνισμό στην εταιρεία ΑΚΜΩΝ, η οποία και φέρει την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις αρχές του έτους συνέβησαν 70 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, ενώ το 2008, 138 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών.

Ανακοίνωση ΓΣΕΕ

«Η διάλυση των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας καθώς και των επιθεωρήσεων εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή, η οποία έχει επιτρέψει στους εργολάβους -επιχειρηματίες- να λειτουργούν ασύδοτα με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, περιφρονώντας τη ζωή των Ελλήνων και Μεταναστών», αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε το σημερινό θανατηφόρο ατύχημα και από τη Δικαιοσύνη, να αποδώσει τις ευθύνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή