Μετά τις φωτιές, οι πλημμύρες…

Μετά τις φωτιές, οι πλημμύρες…

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι δήμοι κάηκαν το καλοκαίρι του 2007, δύο χρόνια μετά, πνίγηκαν -στην κυριολεξία- από τις καταιγίδες που έπληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο την Εύβοια.

Τα μπαζωμένα ρέματα, η δυνατή βροχόπτωση (τα νερά παράσερναν αυτοκίνητα και παλέτες με μάρμαρα σαν τραπουλόχαρτα), αλλά κυρίως τα πενιχρά ή και ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, που θα έπρεπε να είχαν γίνει από τους αιρετούς την επομένη των σαρωτικών πυρκαγιών, είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες σπίτια να υποστούν ζημιές, χιλιάδες στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας να καταστραφούν, δρόμοι να σπάσουν, γεφύρια να γκρεμιστούν, καρνάγια να διαλυθούν, ξενοδοχεία να κλείσουν και σημαντικές υποδομές να χαθούν μέσα σε ελάχιστη ώρα.

Μια βιβλική καταστροφή που προκάλεσε τον θάνατο του 42χρονου αστυνομικού Νικόλαου Τριανταφύλλου στο Μονόδρι και σημάδεψε την Εύβοια, αφού η αποκατάσταση των σημαντικών υποδομών που απωλέσθησαν θα ολοκληρωθεί ύστερα από καιρό και μόνον αφού δαπανηθούν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Εννέα δήμοι μεταξύ των οποίων ο Δήμος Διρφύων, Ληλαντίου, Κύμης, Αμαρυνθίων, Χαλκιδέων, Ερέτριας, Αλιβερίου (Ταμυναίων), Αυλώνος και Κονιστρών μετρούν τις πληγές τους.

Ο απολογισμός

Στην Ερέτρια, όπως είπε στην «Κ» η δήμαρχος κ. Αμφιτρίτη Αλιμπαντέ, η έντονη βροχόπτωση κατέστρεψε τον κύριο οδικό άξονα, αλλά και το εκτενές αγροτικό οδικό δίκτυο που οδηγεί σε 8.500 κατοικίες. Η ύδρευση της πόλης διεκόπη γιατί οι δεξαμενές, αλλά και το δίκτυο, υπέστησαν ζημιές (ήδη έχουν αποκατασταθεί), τουλάχιστον πέντε σπίτια κατεστράφησαν ολοσχερώς, ενώ σε 400 χρειάστηκε να εισέλθει η Πυροσβεστική για να κάνει απάντληση υδάτων. Περισσότερες από 15 επιχειρήσεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές στον μηχανολογικό τους εξοπλισμό, ενώ 2.000 στρέμματα με εποχικές καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Στο Ληλάντιο, των 30.000 κατοίκων με τα ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα, οι καταστροφές που άφησε ο Λήλας ποταμός, έτσι όπως τις εκτιμά ο δήμαρχος κ. Χρήστος Καρυστινός, είναι ανυπολόγιστες. Υποδομές, οδοποιία, παραποτάμιοι οδοί, υδροδότηση, γεωτρήσεις, αγροτικοί δρόμοι κατεστράφησαν παντελώς. Τουλάχιστον 400 σπίτια γέμισαν λάσπες και φερτά υλικά, ενώ η αγωνία των ιδιοκτητών παραθεριστικών κατοικιών κορυφώθηκε, καθώς διατυπώθηκε το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες αυτοί να μείνουν εκτός αποζημιώσεων.

Στον Δήμο Διρφύων, το οδικό δίκτυο καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του. Τα πυρόπληκτα χωριά Πούρνο, Μίστρος και Θεολόγος αποκλείστηκαν για πολλές ώρες, ενώ έξι γέφυρες κατέπεσαν. Ενα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστράφηκε, τρία σπίτια στον Μίστρο πήραν κλίση και κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ τουλάχιστον 10 σπίτια γέμισαν με μπάζα, νερά και φερτά υλικά. Το δίκτυο άρδρευσης διαλύθηκε στον Μίστρο και το Πούρνο, ενώ στο χωριό Στρόπονες δύο γέφυρες έπεσαν, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να απομονωθούν, οι καλλιέργειες να καταστραφούν και μεγάλη πτηνοτροφική παραγωγή (περισσότερα από 50.000 πουλερικά) να χαθεί.

Αποκλεισμένα χωριά

Στον Δήμο Κονιστρών έπεσαν τρία γεφύρια, τέσσερα χωριά (η Γάια, τα Μανίκια, ο Αγιος Γρηγόριος και το Μακρυχώρι) έχασαν την επαφή τους με τους γύρω συνοικισμούς και παραμένουν αποκλεισμένα. Τουλάχιστον 30 σπίτια κατέρρευσαν, πολλές αποθήκες με γεννήματα καταποντίστηκαν κάτω από τόνους λάσπης. Οπως λέει ο δήμαρχος κ. Δ. Παπαναστασίου, «αιτία της καταστροφής ήταν η αλλαγή πορείας του Μανικιάτη ποταμού». Αλλαγή που έγινε γιατί δεν υπήρξαν αντιπλημμυρικά έργα μετά τις φωτιές του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή