Οικισμοί «θαμμένοι» στη λάσπη

Οικισμοί «θαμμένοι» στη λάσπη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο παραμένουν περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία. Το χωριό Μίστρος του δήμου Διρφύων έχει κοπεί στη μέση, καθώς ο χείμαρρος το διέσχισε παρασέρνοντας αποθήκες, αυτοκίνητα και προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στα σπίτια. Την ίδια ώρα, ο οικισμός Οαση του δήμου Ληλαντίων παραμένει σκεπασμένος από τόνους λάσπης.

Ηταν ξημερώματα Σαββάτου, όταν μετά από έντονη βροχόπτωση υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας. «Δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα. Ενα τεράστιο ρέμα μπήκε στην αυλή και γέμισε το υπόγειο με νερό. Οταν είδαμε ότι κινδυνεύει άμεσα το σπίτι, σπάσαμε με βαριοπούλες τον τσιμεντένιο τοίχο της αυλής για να φύγει το νερό. Τα αυτοκίνητά μας δεν καταφέραμε να τα σώσουμε. Πετάξαμε πάρα πολλά πράγματα, αφού δεν μπορούσαμε να τα καθαρίσουμε», περιγράφει η κ. Δήμητρα Τσώκου από το χωριό Οαση, με 500 σπίτια, που καλύφθηκε από λάσπη.

Ο δήμαρχος Ληλαντίων, κ. Χρήστος Καρυστινός αναφέρει ότι μεταξύ άλλων βούλιαξε μια ολόκληρη παραλία στην οποία έκανε μπάνιο από παιδί. Κατηγορεί την πολιτεία για έλλειψη ανιπλημμυρικών έργων, ωστόσο παραδέχεται ότι σε μεγάλο βαθμό η καταστροφή οφείλεται στο ότι αρκετές από τις… νόμιμες κατοικίες έχουν χτιστεί μέσα στην κοίτη του ποταμού. Οι παθόντες έχουν καλέσει συνεργεία προκειμένου να καθαρίσουν τα σπίτια τους. «Δεν έχω χρήματα, δανείστηκα για να φέρω το συνεργείο», λέει η κ. Μαρία Καραγκούνη. Ο χείμαρρος εισέβαλε στο σπίτι της και αχρήστευσε όλα της τα υπάρχοντα. Η ίδια δεν μπορεί να το προσεγγίσει, παρά μόνο περπατώντας μέσα σε λάσπες. «Τη νύχτα της καταστροφής κοιμήθηκα σε ξενοδοχείο. Τώρα όμως πρέπει να είμαι εδώ» μας λέει η ίδια, δείχνοντάς μας τους καλυμμένους με λάσπη τοίχους του σπιτιού της.

«Μοιάζει βομβαρδισμένο»

«Η ταβέρνα μου και ακόμη δύο κτίρια γέρνουν και έχουν κριθεί μη κατοικίσιμα μετά το πέρασμα του νερού. Πίσω υπήρχε αυλή, η οποία χάθηκε. Η ΔΕΗ αποκατέστησε το ρεύμα μόνο μερικώς, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην έχουν φως», αναφέρει ο κ. Γιάννης Γουρνής, κάτοικος Μίστρου. Το χωριό μοιάζει βομβαρδισμένο. Λίγο πιο πέρα, τρία ρέματα ενώνονται σχηματίζοντας τον Λήλα. Αυτά προκάλεσαν την καταστροφή. Ο δρόμος που συνέδεε το Μίστρο με το Μαυρόπουλο δεν υπάρχει. Αποθήκες βούλιαξαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν… «Το νερό μπήκε στο μαγαζί μου και πήρε μαζί του 700 κιλά λάδι», περιγράφει μια ηλικιωμένη καταστηματάρχης.

Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Πούρνος, το ρέμα μετέτρεψε σε «πλατεία» καλλιεργημένες εκτάσεις, δρόμους και γεφύρια. Ενας κτηνοτρόφος μάς λέει ότι προσπαθεί να βρει τρόπο να αποδείξει στους ελεγκτές του ΥΠΕΧΩΔΕ πως στο σημείο όπου στέκεται υπήρχε ένα τεράστιο μαντρί. Το νερό δεν έχει αφήσει πίσω του ούτε δοκάρι. Τεράστια δέντρα ξεριζώθηκαν και μεταφέρθηκαν χιλιόμετρα μακριά.

Προβλέψεις ΕΜΥ

Βελτίωση του καιρού σήμερα και αύριο, αλλά βροχερή κατάληξη της εβδομάδας προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σήμερα αναμένονται μικρής διάρκειας βροχές τοπικού χαρακτήρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, το βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 6 μποφόρ. Αύριο, Τετάρτη, «η ημέρα θα είναι γενικά καλή σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μόνο το βράδυ αναμένονται βροχές στα βορειοδυτικά», λέει στην «Κ» ο διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ, Δημήτρης Ζιακόπουλος. Παράλληλα, ο υδράργυρος… θα ξαναθυμηθεί τη σωστή για την εποχή θέση του και θα σκαρφαλώσει στους 28° C με προοπτική να φθάσει στους 30° C στη νότια Ελλάδα. Ωστόσο, την Πέμπτη και την Παρασκευή «αναμένονται νέες ατμοσφαιρικές διαταραχές, με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια της χώρας», προσθέτει ο κ. Ζιακόπουλος.

Πέραν του ασυνήθιστου ύψους βροχόπτωσης που καταγράφηκε στην Εύβοια, μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο Καστέλι της Κρήτης (133 χιλιοστά), 100 χιλ. στην Κάρπαθο και 42 χιλ. στο Τατόι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή