Ψήφισμα στην Ε.Ε. για τις πυρκαγιές

Ψήφισμα στην Ε.Ε. για τις πυρκαγιές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφισμα με θέμα τις πυρκαγιές που το φετινό καλοκαίρι έπληξαν πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, μεταξύ τους και την Ελλάδα, προωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ύστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2009 σημαδεύτηκε από καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές, τόσο υλικές όσο και στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το ΕΛΚ, την τελευταία δεκαετία καίγεται δάσος 400.000 εκταρίων κατά μέσο όρο, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε όλες τις χώρες της περιοχής. Οι βουλευτές του ΕΛΚ, λοιπόν, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει χωρίς καθυστέρηση το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUSF), προκειμένου να ενισχυθούν τα θύματα των φυσικών καταστροφών. Υπενθυμίζεται ότι, αμέσως μετά την τελευταία πυρκαγιά στην Αττική, αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβαν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον κ. Στ. Λαμπρινίδη.

Από το 2002 που δημιουργήθηκε το Ταμείο Αλληλεγγύης, έχουν διατεθεί από πόρους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι μια πυρκαγιά εξαιτίας της απρόβλεπτης φύσης της μπορεί να μετατραπεί σε διασυνοριακό πρόβλημα, το ΕΛΚ τονίζει ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί και άλλο ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα όταν ξεσπούν πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη. Παράλληλα, καλείται η Κομισιόν να αναλάβει δράση, ώστε οι χώρες που πλήττονται από καταστροφές να λαμβάνουν εμπράκτως βοήθεια. Επιπλέον, το ΕΛΚ ζητάει τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Δύναμης που θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει αμέσως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, ζητάει από την Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών να επανεξετάσουν τον κανονισμό για το Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις που προκύπτουν, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής. Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος, το οποίο θα υιοθετήσουν σήμερα και οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, θα γίνει την Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή