10 εκατομμύρια δημόσια αρωγή σε πυροπαθείς

10 εκατομμύρια δημόσια αρωγή σε πυροπαθείς

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αποζημίωση, αλλά ακόμα και την επέκταση των παλαιών αυθαιρέτων που κάηκαν στη βορειοανατολική Αττική και την Εύβοια ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με μια πρωτοφανή απόφαση το υπουργείο εξισώνει νόμιμους και παράνομους πυρόπληκτους από τις πρόσφατες πυρκαγιές, με μοναδική προϋπόθεση τα αυθαίρετα να μη βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Με τη ρύθμιση δίδεται στους πυρόπληκτους αυθαιρετούχους η ευκαιρία να ξαναχτίσουν με έξοδα του δημοσίου το αυθαίρετό τους, να το επεκτείνουν ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν την κρατική αρωγή για να αγοράσουν νέο σπίτι, ενώ δικαιούνται επιπλέον 10.000 ευρώ αποζημίωση για την οικοσκευή. Οσοι είχαν αυθαίρετο σε δασική έκταση θα πρέπει να περιοριστούν στο κοντέινερ που, όπως αποκάλυψε η «Κ», αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να τους προσφέρει δωρεάν το υπουργείο…

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες τα μέτρα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και την Εύβοια. Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι της δωρεάν κρατικής αρωγής (υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) δεν είναι μόνο όσοι κατείχαν νόμιμα ανεγερθέντα κτίρια, αλλά και όσοι κάτοχοι αυθαιρέτων είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση Τρίτση του 1983 (με την οποία δήλωσαν στο κράτος τα κτίριά τους, με αντάλλαγμα την εξαίρεση από την κατεδάφιση), καθώς και οι κάτοχοι αυθαιρέτων προ του 1955.

Οι κάτοχοι παλαιών αυθαιρέτων στα πυρόπληκτα εξισώνονται πλήρως με τους νομοταγείς πολίτες και δικαιούνται:

-Για όσα σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», χορηγούνται για ανακατασκευή της κατοικίας 750 ευρώ/τ.μ., για εμβαδόν έως τα 120 τ.μ., (350 ευρώ/τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους, για το σύνολο της επιφάνειας του κτιρίου). Το ένα τρίτο της αποζημίωσης δικαιούνται όσες κατοικίες βρίσκονταν ακόμα «στα μπετά», ενώ για αποθήκες, στάβλους και αγροτικά κτίσματα 200 ευρώ/τ.μ. Η δωρεάν αρωγή για την ανακατασκευή της «κόκκινης» κατοικίας χορηγείται σε τρεις δόσεις, με το πρώτο 30% να χορηγείται με την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Το ποσό της αρωγής θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την ανέγερση, αλλά και για την αγορά κατοικίας, εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι ανάπηρος, ή δεν είναι δυνατή η ανέγερση κατοικίας στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Επιπλέον, όσοι διέμεναν σε σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά (ανεξάρτητα αν τους ανήκε ή όχι) δικαιούνται επιδότηση 10.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

-Για όσα σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», χορηγούνται για την επισκευή της κατοικίας 450 ευρώ/τ.μ., έως του ποσού των 54.000 ευρώ (για αγροικίες, αποθήκες και λοιπά αγροτικά κτίσματα 150 ευρώ /τ.μ. χωρίς περιορισμό εμβαδού). Αν ο δικαιούχος αποφασίσει να κατεδαφίσει το κτίριο, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση. Εκτός από δικαίωμα ανακατασκευής ή επισκευής της κατοικίας τους, ή κατεδάφισής της για αγορά άλλης κατοικίας οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες μπορούν να αυξήσουν τα τετραγωνικά της κατοικίας τους (λ.χ. στα 80 τ.μ. για τριμελείς οικογένειες, στα 95 τ.μ. για τετραμελείς). Οι αυθαιρετούχοι που εξαιρούνται είναι όσοι έχουν νεότερα σε ηλικία αυθαίρετα, ή αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις. Σε αυτούς το υπουργείο, όπως αποκάλυψε η «Κ» (9.9.2009), αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν κοντέινερ, τα οποία μπορούν τα τοποθετήσουν στη θέση του παράνομου κτιρίου…

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, οριοθέτησε χθες τις πληγείσες περιοχές. Πρόκειται για τα πυρόπληκτα τμήματα των δήμων Πεντέλης (νομαρχία Αθήνας), Αγίου Στεφάνου, Ανοιξης, Νέας Μάκρης, Γέρακα, Παλλήνης, Διονύσου, Δροσιάς, Μαραθώνα, Ροδόπολης, Σταμάτας, Ανθούσας, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καπανδριτίου, Πικερμίου (νομαρχία Ανατολικής Αττικής), Βιλίων και Μαγούλας (νομαρχία Δυτικής Αττικής) και Αετού και Πλατανιστού Καρύστου (νομαρχία Εύβοιας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή