ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρίες γονέων για μη τήρηση των μέτρων πρόληψης

Οι γονείς τα… βάζουν με τους εκπαιδευτικούς, κατηγορώντας τους για μη τήρηση των μέτρων προστασίας των μαθητών από τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες σε πολλά σχολεία της χώρας -κυρίως στην Αθήνα και στον Πειραιά- γονείς διαμαρτυρήθηκαν έντονα στους καθηγητές διότι δεν μείωσαν σε 25 τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολική αίθουσα. Μάλιστα, ορισμένοι απείλησαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, έως ότου ρυθμιστεί το θέμα. Από την άλλη, η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης του ΥΠΕΠΘ για θέματα γρίπης 1550 έχει πάρει φωτιά, με τους γονείς είτε να καταγγέλλουν ελλείψεις είτε να ρωτούν εάν οι νηπιαγωγοί πρέπει να καθαρίζουν τα λούτρινα παιχνίδια των νηπίων! Για «απώλεια ψυχραιμίας» κάνουν λόγο στο υπουργείο Παιδείας. Ετσι, στελέχη που μίλησαν στην «Κ»  δήλωσαν ότι αποφασίστηκε να υπάρξει ένας νέος γύρος ενημέρωσης, αυτή τη φορά με το βάρος στους γονείς, διότι «αποδεικνύεται ότι αυτοί είναι ο κομβικός κρίκος ώστε να μην υπάρξει πανικός και να μη χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης», όπως είπαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες, σε πολλά γυμνάσια και λύκεια γονείς διαμαρτυρήθηκαν στους καθηγητές διότι ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα ξεπερνάει τους 25. Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς εάν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες να «σπάσουν» τις τάξεις σε τμήματα με όσο το δυνατόν λιγότερους μαθητές. Κι αυτό διότι η υπερσυγκέντρωση μαθητών ενισχύει τον κίνδυνο εξάπλωσης της γρίπης. Το ίδιο αίτημα έχει διατυπώσει και η ΟΛΜΕ. Βέβαια, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, κάτι δύσκολο στα ελληνικά σχολεία που πάσχουν από έλλειψη υποδομών.

Απώλεια ψυχραιμίας

«Οι γονείς δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρονται», ανέφερε στην «Κ»  υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, δηλώνοντας την ανησυχία του ότι «τα περιστατικά δείχνουν απώλεια ψυχραιμίας. Και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος». «Και στο σχολείο της κόρης μου υπήρξαν γονείς που διαμαρτυρήθηκαν για τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα. Ομως, αφού δεν υπάρχουν αίθουσες, τι να κάνουν και οι καθηγητές; Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να μην υπερβάλλουμε», πρόσθεσε, μιλώντας χθες στην «Κ», η κ. Σοφία Λινάρδου. Πάντως, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο γύρο ενημέρωσης των γονέων.

Από την άλλη, ως προς τα υλικά υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία (ειδικοί κάδοι απορριμμάτων, αντισηπτικά κ. λπ.) δεν καταγράφονται ελλείψεις, έστω κι αν σήμερα είναι μόλις η δεύτερη ημέρα κανονικής λειτουργίας των σχολείων.

«Καμία ανησυχία»

Χθες, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες οι οποίες επιχείρησαν να επενδύσουν μικροκομματικά στο να δημιουργήσουν ένα φόβο ότι δήθεν τα σχολεία δεν ήταν προετοιμασμένα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η άγνοια, ο πανικός και ο φόβος. Αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν όμως όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζουμε όλοι τα μέτρα πρόληψης».