Μειωμένα τα επίπεδα του όζοντος

Μειωμένα τα επίπεδα του όζοντος

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό παράδειγμα παγκόσμιας συνεργασίας αποτελεί το Πρωτόκολλο για την προστασία της στοιβάδας του όζοντος, υπογραμμίζει η Διεθνής Επιτροπή Οζοντος με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Οζοντος. Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η διεθνής προσπάθεια γιατί τα επίπεδα του όζοντος παραμένουν μειωμένα σε σχέση με τη δεκαετία του ’70.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (υπογράφηκε 16 Σεπτεμβρίου 1987) έφερε σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων «καλού όζοντος» σε αρκετές περιοχές, ενώ σε μέρη του Βορείου Ημισφαιρίου υπήρξαν σημάδια ανάκαμψης. Δυστυχώς όμως η συνολική εικόνα είναι διαφορετική. Το όζον παραμένει κατά 3% – 6% λιγότερο σε σχέση με το 1980 στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη Βορείου και Νοτίου Ημισφαιρίου. Η μεγάλη τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική παραμένει. Στα μέσα του φετινού Σεπτεμβρίου υπολογίστηκε σε 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο και το 2007 (το 2008 εκτιμήθηκε σε 25 εκατομμύρια τ.χλμ.). Η Διεθνής Επιτροπή Οζοντος, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ελληνας καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, υπολογίζει ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης δεν θα έρθουν νωρίτερα από το 2020, με την ελπίδα για συνολική αναπλήρωση στα μέσα του 21ου αιώνα.

Νέες ανησυχίες έρχεται να προσθέσει η κλιματική αλλαγή και ο τρόπος που επιδρά στη στοιβάδα του όζοντος. Αρνητικές συνέπειες για το κλίμα έχουν ορισμένες από τις ουσίες που αντικατέστησαν τις αντίστοιχες βλαβερές για το όζον. Για όλες αυτές τις προκλήσεις ετοιμάζεται νέα συνθήκη το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή