ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτος θάνατος από τον νέο ιό

Ο πρώτος θάνατος ασθενούς της γρίπης Α (Η1Ν1) για τον οποίο ευθύνεται αποκλειστικά ο νέος ιός σημειώθηκε χθες στη χώρα μας. Ο 29χρονος Γάλλος, που δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα υγείας, έχασε τη μάχη για τη ζωή έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πολυοργανική ανεπάρκεια

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, χθες τα ξημερώματα «απεβίωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανογλείου άνδρας 29 ετών, Γάλλος υπήκοος, επισκέπτης στη χώρα μας, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, πάσχων από βαρύτατη πνευμονία από γρίπη Α (Η1Ν1), που οδήγησε σε βαρύτατη οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο ασθενής παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία και κατέληξε. Σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας από τη νέα γρίπη χωρίς υποκείμενη νόσο».

Τουλάχιστον έως χθες αργά το απόγευμα είχαν καταγραφεί συνολικά στη χώρα μας 14 σοβαρά περιστατικά της νέας γρίπης, εκ των οποίων τα 13 χρειάστηκε να διασωληνωθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εξι περιστατικά αφορούσαν σε υγιή κατά τα άλλα άτομα. Τρεις ασθενείς με νέα γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο, στις δύο πρώτες περιπτώσεις τα «θύματα» παρουσίαζαν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, σε σοβαρή κατάσταση συνεχίζουν να νοσηλεύονται η 30χρονη Γαλλίδα που εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και εισήχθη προχθές στην Εντατική και μία 58χρονη γυναίκα, υπέρβαρη, που προσβλήθηκε από γρίπη κι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη δραστηριότητα της νέας γρίπης, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των προσβαλλομένων εμφανίζει ήπια κλινική εικόνα, εντούτοις ο ιός μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή και θανατηφόρα νόσο ακόμη και σε νεαρά υγιή κατά τα άλλα άτομα. Εως σήμερα, οι περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις και οι θάνατοι έχουν παρατηρηθεί σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, σε αντίθεση με την εποχική γρίπη όπου το 90% των θανάτων αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο για την Πανδημία Γρίπης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο επικεφαλής της ομάδας Ετοιμότητας και Αντίδρασης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Denis Coulombier, έως σήμερα, το 20%-50% των σοβαρών περιπτώσεων νέας γρίπης αφορά νεαρά και υγιή άτομα και στο 50%-80% οι ασθενείς παρουσίαζαν κι άλλους παράγοντες κινδύνου.

Σοβαρή μορφή της νόσου

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Σωτήρη Τσιόδρα, κλινικοί γιατροί απ’ όλο τον κόσμο περιγράφουν μία σοβαρότατη μορφή της νόσου ακόμη και σε νεαρά, υγιή κατά τα άλλα άτομα η οποία σπανιότατα παρατηρείται στην εποχική γρίπη. Στη μορφή αυτή ο ιός άμεσα μολύνει τους πνεύμονες προκαλώντας σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, για την αντιμετώπιση της οποίας κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.