Σε διακοπές ελλείψει αιθουσών

Σε διακοπές ελλείψει αιθουσών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μπορεί όλοι οι μαθητές από την περασμένη Δευτέρα να μπήκαν στους γνώριμους ρυθμούς εκπαίδευσης, αλλά για τους μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου Λυκείου Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, οι ημέρες των διακοπών δεν έχουν ακόμη τελειώσει.

Πήραν παράταση λίγα 24ωρα ακόμη, καθώς ο διευθυντής του σχολείου, ελλείψει αιθουσών, τους έστειλε στο σπίτι.

Για τους 150 μαθητές από την Ευκαρπία -φιλοξενούνται στο 2ο Λύκειο Πολίχνης επειδή στην περιοχή τους δεν υπάρχει ακόμη Λύκειο- η φετινή σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει μάλλον αύριο Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να παραδοθούν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων οι δύο προκάτ αίθουσες που θα στηθούν στον αύλειο χώρο του διπλανού Δημοτικού Σχολείου.

Εικονική κηδεμονία

Η παραπάνω περίπτωση είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στον πιο προβληματικό όσον αφορά τη σχολική στέγη δήμο της Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Πολίχνης, οι αρμόδιοι του οποίου δίνουν επί χρόνια τη μάχη να κερδίσουν το στοίχημα της διπλοβάρδιας και διαρκώς βγαίνουν ηττημένοι.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί φέτος είναι η εικονική παραχώρηση της κηδεμονίας αρκετών μαθητών της Πολίχνης από τους γονείς σε συγγενείς και φίλους που διαμένουν σε γειτονικούς δήμους (με συμβολαιογραφική πράξη, μάλιστα), για να μπορούν να φοιτούν μόνο σε πρωινό κύκλο και να αποφύγουν τη διπλοβάρδια!

Η συνήθης ευχή των ημερών αυτών για «καλή σχολική χρονιά» φαντάζει ειρωνική για την Πολίχνη, καθώς «η εκπαίδευση στον Δήμο μας είναι μια υπόθεση που πονάει», ανέφερε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γ. Στολτίδης. «Για μία ακόμη χρονιά τα δικά μας παιδιά θα συναγωνιστούν τους υπόλοιπους συμμαθητές τους με άνισους όρους, αφού είμαστε ο μοναδικός δήμος στη Δυτική Θεσσαλονίκη που έχει δύο στα τρία λύκεια σε διπλοβάρδια και ένα ΕΠΑΛ μόνιμα απογευματινό», εξηγεί. Οι γονείς των μαθητών της Ευκαρπίας έχουν αναστατωθεί και απειλούν ακόμη και με μηνύσεις, αλλά σε μια προεκλογική περίοδο «οι φωνές είναι όλες εν τη ερήμω», ανέφερε χαρακτηριστικά υπάλληλος του Δήμου Πολίχνης. Τα μισά γυμνάσια και λύκεια της Πολίχνης και ένα στα τέσσερα δημοτικά λειτουργούν σε διπλοβάρδια και κατά συνέπεια τα υπεράριθμα τμήματα, οι προσθήκες αιθουσών με γυψοσανίδες ακόμα και σε χώρους που είχαν σχεδιαστεί ως διάδρομοι και τα κοντέινερ στους αύλειους και κοινόχρηστους χώρους των σχολείων έφτασαν πια να θεωρούνται… ψιλά γράμματα. «Ζητήσαμε την ίδρυση τουλάχιστον δύο δημοτικών, αλλά το υπουργείο δεν μας ενέκρινε κανένα», ανέφερε ο κ. Στολτίδης.

Τα στατιστικά στοιχεία βάζουν στην κορυφή την Πολίχνη. Οι ελλείψεις και τα προβλήματα της σχολικής στέγης, όμως, εμφανίζονται το ίδιο σοβαρά στον κεντρικό δήμο, στους Δήμους Σταυρούπολης, Συκεών, Κορδελιού, Νεάπολης, αλλά και σε περιφερειακούς δήμους με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, όπως αυτός της Θέρμης, όπου ένα από τα λύκεια στεγάζεται σε πρώην βιοτεχνία. Στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του Δήμου Θεσσαλονίκης τα ποσοστά της διπλοβάρδιας φτάνουν το 29%, 11%, 21% και 16% αντίστοιχα. Η σχολική στέγη είναι το υπ’ αριθμόν 1 ζήτημα για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα περιορισμένα κονδύλια έκλεισε τουλάχιστον μια φορά. Ο νομάρχης κ. Π. Ψωμιάδης χαρακτηρίζει μεν μικρό θαύμα τη μείωση του ποσοστού διπλοβάρδιας από 37% σε 10%, αλλά τονίζει ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή