«Αυτή θα είναι η ταφόπλακα του Πόρου που γνωρίζαμε»

«Αυτή θα είναι η ταφόπλακα του Πόρου που γνωρίζαμε»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ακόμη τουριστική σεζόν έκλεισε με επιτυχία στον Πόρο. «Πόσες τέτοιες απομένουν ακόμα στο νησί είναι βέβαια θέμα προς συζήτηση», όπως είπε στην «Κ» κάτοικος του Πόρου εκφράζοντας την πικρία του για τη δρομολογούμενη μετατροπή του νησιού σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). «Αυτή θα είναι η ταφόπλακα του Πόρου. Τουλάχιστον όπως τον γνωρίζαμε».

Πράγματι, ο Πόρος αποτελεί μία από τις ΠΟΑΥ που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει τάξη στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών (αναμένεται να θεσμοθετηθούν με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των Υδατοκαλλιεργειών). Αυτό σημαίνει ωστόσο ότι στον Πόρο θα συγκεντρωθούν όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Περιφέρειας Αττικής, γεγονός που, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου, θα αλλάξει άρδην το χαρακτήρα του νησιού, μετατρέποντάς το από τουριστικό προορισμό σε ιχθυο-βιομηχανική ζώνη.

Ο Πόρος ήδη ζει τις συνέπειες της εγκατάστασης εκεί τεσσάρων μεγάλων ιχθυοτροφικών μονάδων -και κυρίως της διαρκούς, και συχνά «άτυπης», επέκτασής τους. Τα εκμισθωμένα θαλάσσια στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειας (το εμβαδόν των κλωβών) από 40 το 2000 έχουν φθάσει τα 165 σήμερα. Εκτιμάται ότι, σε περίπτωση χαρακτηρισμού του Πόρου ως ΠΟΑΥ, τα κατειλημμένα στρέμματα θα εκτιναχθούν στα 1.069 για τον Πόρο και στα 3.040 για τα Μέθανα. Η γιγάντωση των ιχθυοτροφείων σημαίνει αύξηση της παραγωγής, και βέβαια των αποβλήτων τους. Αναλύσεις που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, που κατέφθασε στο νησί με έξοδα των κατοίκων, κατέδειξαν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων σε τρεις από τις επτά παραμέτρους και στα 57 σημεία δειγματοληψίας! Τα αποτελέσματα αυτά αμφισβητήθηκαν επισήμως, ωστόσο η πρωτοβουλία των κατοίκων βρήκε… σύμμαχο στο πρόσωπο του νομάρχη Πειραιά. Σε έγγραφό του, ο κ. Γ. Μίχας αναφέρει ότι από ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η νομαρχία «έχουν προκύψει ξεκάθαρα στοιχεία αυξανόμενης παραβατικότητας ως προς τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Ορους των ιχθυοκαλλιεργειών… με δυσμενείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και τον τουρισμό».

«Ο Πόρος σήμερα, με τις περισσότερες ακτές του κατειλημμένες από ιχθυοτροφικές μονάδες, μολυσμένες και ακατάλληλες για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, είναι το νησί με τη μικρότερη ίσως αναλογία μήκους ελεύθερων ακτών ανά κάτοικο σε όλη την Ελλάδα», αναφέρουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, καταγγέλλοντας το Δήμο Πόρου για αδράνεια. Πράγματι, η δημοτική αρχή δεν «συστρατεύθηκε» με τους κατοίκους όταν εκείνοι κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς για το σχέδιο χαρακτηρισμού του Πόρου ως ΠΟΑΥ, ενώ τον περασμένο Μάιο το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε «μέχρι την έκδοση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου όπου θα καθορίζονται οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, να μην εκδοθεί καμία πράξη (που αφορά τη λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο)». «Η τουριστική σεζόν τελείωσε, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για δυσφήμιση του νησιού», αναφέρει στην «Κ» μέλος της Πρωτοβουλίας. «Ωρα είναι να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα».

Σοκαρισμένοι από την καταστροφή

Μαγεμένο από την ομορφιά των ελληνικών βυθών και σοκαρισμένο με την οικολογική καταστροφή που έχει επιτελεσθεί σε αυτούς δήλωσε το πλήρωμα του Rainbow Warrior της Greenpeace, που αγκυροβόλησε ύστερα από έναν χρόνο έρευνας της υποθαλάσσιας ζωής στις Βόρειες Κυκλάδες. «Οι Β. Κυκλάδες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να ανακηρυχθούν θαλάσσια καταφύγια», επισήμανε η κ. Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη θάλασσα στη Greenpeace σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες παρουσία των βουλευτών Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Σπ. Κουβέλη (ΠΑΣΟΚ). Η πρόταση της Οργάνωσης είναι η περιοχή γύρω από τα νησιά Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Κύθνος και Κέα να ανακηρυχθεί θαλάσσιο καταφύγιο, όπου θα απαγορευθεί η μέση αλιεία και η Γυάρος να μετατραπεί σε θαλάσσια ζώνη απόλυτης προστασίας. Το πρωτότυπο είναι ότι η πρωτοβουλία ανήκε στους ίδιους τους αλιείς, που έχουν θορυβηθεί από τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

Η περιβαλλοντική οργάνωση χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για την προστασία των Βόρειων Κυκλάδων, αλλά επιφυλάσσεται να δει την υλοποίησή του από τη νέα κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή