Ενίσχυση στους πυροπαθείς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενίσχυση στους πυροπαθείς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει αμέσως τα θύματα των πυρκαγιών στη νότια Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, υιοθέτησε χθες με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στρατηγική

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές επέκριναν τα κράτη-μέλη που δεν έλαβαν μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών και που επιτρέπουν την οικοδόμηση καμένων περιοχών και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, σκιαγραφώντας εμμέσως την πολιτική που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Εκτός από την άμεση βοήθεια προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές και την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών από το Ταμείο Αλληλεγγύης, οι ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να προτείνει ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, στην οποία στρατηγική θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά μέτρα για την πρόληψη. Επίσης, ζητούν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ενωσης. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκή Δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα επεμβαίνει σε περίπτωση ανάγκης. Ωστόσο, δεν συζητήθηκαν μόνο γενικότερα μέτρα για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

Πρωταρχική ευθύνη

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι τα κράτη-μέλη είναι αυτά που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών και καυτηρίασαν πρακτικές που ακολουθούν «ορισμένα κράτη-μέλη». Πρακτικές όπως η νομιμοποίηση παράνομων κτισμάτων, οι αλλαγές στη χρήση γης, οι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων. Επέκριναν όμως και παραλείψεις, όπως «η απουσία πλήρους κτηματολογίου, ικανοποιητικού δασολογίου και δασικών χαρτών», αλλά και οι ανεπαρκείς ποινές για τους εμπρηστές. Ενδεχομένως τα παραπάνω να ισχύουν και σε άλλες χώρες-μέλη, σίγουρα όμως ισχύουν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη οι φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες αναμένεται να πληθύνουν τις δεκαετίες που έρχονται, ιδίως στην περιοχή της νότιας Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή