Επικίνδυνους οδηγούς «συνέλαβαν» οι κάμερες

Επικίνδυνους οδηγούς «συνέλαβαν» οι κάμερες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ως διάψευση σε εκείνους που πιστεύουν ότι βελτιώνεται η οδήγηση του Ελληνα μοιάζουν τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες ενός «ευφυούς συστήματος» στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης. Ειδικοί και μη, από το ΑΠΘ που το εγκατέστησαν και αρμόδιοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «έμειναν με ανοιχτό το στόμα» κατά την επεξεργασία των εικόνων, καθώς διαπίστωσαν ότι υπάρχουν οδηγοί και μάλιστα κατά τις νυχτερινές ώρες που επιχειρούν να ξεπεράσουν το… άκρον άωτον της επικινδυνότητας.

Το βράδυ της 21ης του περασμένου Ιουλίου οι κάμερες «συνέλαβαν» οδηγό να σταματάει στη μέση του δρόμου, ενώ εκινείτο με κατεύθυνση δυτικά και να κάνει απότομα αναστροφή στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας!

Οι κάμερες κατέγραψαν άλλους 13 τέτοιους «οδηγούς» σε διάστημα μόλις 20 ημερών, σε ένα δρόμο όπου η μέση ταχύτητα των οχημάτων, όπως διαπιστώθηκε από το σύστημα, είναι 100 χλμ/ώρα.

Ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Τσιότρας επισήμανε ότι στους δύο μήνες δοκιμαστικής του λειτουργίας διαπιστώθηκαν ακόμη 93 περιπτώσεις σταματημένων οχημάτων στο οδόστρωμα και 115 περιπτώσεις ύπαρξης αντικειμένων στο οδόστρωμα.

Οι 17 κάμερες του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας μεταδίδουν δεδομένα στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Δημοσίων Εργων. Βάσει αυτών ενημερώνονται οι οδηγοί για τις καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, για συμβάντα, κατάσταση οδοστρώματος με μηνύματα από ηλεκτρονικές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί σε σημεία της Περιφερειακής Οδού.

Ο λόγος που επέβαλλε τη λειτουργία του συστήματος είναι η μεγάλη αύξηση των οχημάτων που κινούνται στην Περιφερειακή. Η Οδός σχεδιάστηκε για την καθημερινή διέλευση 25.000 αυτοκινήτων και σήμερα εξυπηρετεί 100.000.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιότρα «οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί για την παρακολούθηση και διαχείριση της κυκλοφορίας χρησιμοποιούνται καθαρά για ενημερωτικούς σκοπούς. Οι τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνονται δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν για τη σύλληψη των παραβατών ή για την επιβολή ποινών. Σε άλλο χρόνο και αφού διευθετηθούν τα όποια νομικά ζητήματα και υπό την καθοδήγηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα κριθεί αν θα παίξουν και τέτοιο ρόλο…».

Δεκατρείς νεκροί στην άσφαλτο

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο από την αρχή της εβδομάδας σε διάφορα σημεία της χώρας. Χθες, μια 30χρονη μητέρα με την 6χρονη κόρη της έχασαν τη ζωή τους όταν Ι. Χ. πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε στο αυτοκίνητό της στο 122ο χιλιόμετρο της εθνικής Αθηνών – Πατρών. Χθες τα ξημερώματα επίσης, ένας 31χρονος μοτοσικλετιστής εξέπνευσε σε τροχαίο στο 18ο χλμ. της ΕΟ Χανίων – Ρεθύμνου. Την περασμένη Δευτέρα, δύο φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έχασαν τη ζωή τους και επτά ακόμη τραυματίστηκαν σε σφοδρή σύγκρουση στο 147ο χλμ. της ΕΟ Αθηνών – Λαμίας. Την ίδια μέρα, ακόμη δύο άτομα σκοτώθηκαν σε μετωπική σύγκρουση στο 104ο χιλιόμετρο Αθηνών – Πατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή