ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Τουρκία συνορεύει με την… Ιταλία, είπαν σε λαθρομετανάστες

«Μα γιατί δεν απαντάει κανείς ιταλικά, στην Ιταλία αλλά μόνο στα αγγλικά;» ήταν η απορία ενός 30χρονου Αφγανού, ο οποίος συνελήφθη, μαζί με είκοσι ακόμη συμπατριώτες του, πριν από λίγο καιρό στη Σάμο… Εκπληκτοι οι λιμενικοί προσπαθούσαν να του εξηγήσουν ότι δεν βρίσκεται στην Ιταλία, αλλά σε ένα ελληνικό νησί.

Προορισμός η Σουηδία

Οταν, βεβαίως, ο 30χρονος Αφγανός, συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία, κατέρρευσε! Ο ίδιος αργότερα, στην κατάθεσή του ανέφερε ότι οι άνθρωποι που τους παρέλαβαν στα τουρκοϊρακινά σύνορα, τους είπαν ότι θα τους έστελναν σε ιταλικό νησί και από εκεί, με δικά τους έξοδα και χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους, θα έφθαναν έως και τη Σουηδία, που ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Ο 30χρονος Σαΐντ Χασέμ, από το κεντρικό Αφγανιστάν, μόλις πήρε την απόφαση να φύγει από τη χώρα του για τη Σουηδία, όπου ζουν συγγενείς του, άρχισε να μαθαίνει ορισμένες ιταλικές λέξεις (από Ιταλούς στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή του) προκειμένου να διευκολύνει την πορεία του προς την… «Ιθάκη» του, τη Σουηδία.

Σχολείο δεν είχε πάει και δεν γνώριζε ότι η Τουρκία συνορεύει με την Ελλάδα και όχι με την Ιταλία, όπως του είπαν ψευδώς άνθρωποι του κυκλώματος στη χώρα του. Επίσης, όπως ο ίδιος είπε, δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του θάλασσα, παρά μόνο σε φωτογραφίες…

«Ετσι ο Σαΐντ, μαζί με τους υπόλοιπους έπεσαν εύκολα θύματα κυκλώματος Τούρκων διακινητών που τους εξαπάτησαν υποσχόμενοι ότι θα τους βγάλουν σε ιταλικό νησί», ανέφερε στην «Κ» αξιωματικός της Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Τούρκοι διακινητές λένε ψέματα σε λαθρομετανάστες σχετικά με τη χώρα που τους στέλνουν εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας του Λιμενικού Σώματος, από τις αρχές του 2009 έως και την 31 Αυγούστου σε 422 περιστατικά συνελήφθησαν 7.009 λαθρομετανάστες και 128 διακινητές. Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν με 2.833 άτομα και ακολουθούν η Σομαλία με 1.603, η Παλαιστίνη με 1.368, η Ερυθραία με 320, ο Λίβανος με 268, το Ιράκ με 158 καθώς και από άλλες χώρες.

Οι περιοχές που «έλκουν» τους λαθρομετανάστες είναι: Η Μυτιλήνη, όπου έχουν συλληφθεί 2.197 λαθρομετανάστες, η Σάμος με 2.466, η Πάτμος με 1.042, η Λέρος με 572, η Χίος με 496 και η Κως με 94. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από τους 128 διακινητές, οι 92 ήταν Τούρκοι υπήκοοι.

Λιμενικοί ανέφεραν στην «Κ» ότι τα κυκλώματα, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτουν οι αλλοδαποί, «φροντίζουν» και για την «άνετη» ή λιγότερο «άνετη» μεταφορά τους. Αυτό σημαίνει ότι εκτός της γνωστής εικόνας να στοιβάζονται σε μικρές βάρκες δεκάδες ανθρώπινες ψυχές, υπάρχουν και οι λαθρομετανάστες που τυγχάνουν «ποιοτικότερων υπηρεσιών» καθώς πληρώνουν περισσότερα χρήματα.

Απάνθρωπη μεταχείριση

«Πάντως, ανεξάρτητα των χρημάτων που πληρώνει ο λαθρομετανάστης, δεν μπορεί να ξέρει πώς θα του συμπεριφερθούν οι διακινητές. Μπορεί να τύχει καλύτερης μεταχείρισης, αλλά μπορεί και να τον «πετάξουν» σε μια σάπια βάρκα. Εχουν εντοπιστεί και τέτοιες περιπτώσεις, όπου δόθηκαν πολλά λεφτά και τελικώς το κύκλωμα τους μεταχειρίσθηκε απάνθρωπα», ανέφερε στην «Κ» αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.