Καταστροφές στους αμπελώνες της Νεμέας

Καταστροφές στους αμπελώνες της Νεμέας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Μόνον εφόσον εφαρμοστεί το γνωστό ρητό, ίσως λίγο παραφρασμένο -«συν καιρώ και χείρα κίνει»- στη Νεμέα μπορεί διασωθεί τμήμα της παραγωγής του ονομαστού κρασιού της ποικιλίας αγιωργίτικο. Ωστόσο πολλοί παραγωγοί μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή οινοστάφυλων της περιοχής, έχουν ήδη εγκαταλείψει την προσπάθεια αναμένοντας την αποζημίωση του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων).

Ηδη χθες τα πρώτα συνεργεία του οργανισμού για την καταγραφή των ζημιών έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή. «Παραγωγοί με ρώτησαν τι τιμή θα τους δώσω για τα σταφύλια, για να δουν αν τους συμφέρει να τρυγήσουν ή θα προτιμήσουν να πάρουν την αποζημίωση» λέει στην «Κ» ο παραγωγός και οινοποιός κ. Απ. Σπυρόπουλος. Ο ίδιος διαθέτει 150 στρέμματα στη Νεμέα και εξηγεί ότι τα πράγματα φέτος είναι δύσκολα, αφού οι βροχές ήρθαν ακριβώς τη στιγμή που δεν έπρεπε. «Τα σταφύλια βρίσκονταν σε πολύ καλό βαθμό ωρίμανσης όταν ξεκίνησε να βρέχει την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί μεγάλο τμήμα της παραγωγής» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος. Ωστόσο ο ίδιος είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει. «Θα αφήσω να ωριμάσουν τα σταφύλια, θα τρυγήσω και μετά θα κάνω διαλογή» λέει.

Δύο τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει ο τρύγος για τους περισσότερους παραγωγούς στην περιοχή της Νεμέας, όπου παράγεται το ονομαστό αγιωργίτικο κρασί, προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις. «Κάθε ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, το απόγευμα έβρεχε με αποκορύφωμα την Κυριακή, που ξεκίνησε να βρέχει στις 7 το απόγευμα και σταμάτησε στις 12» διηγείται ο αναπληρωτής διευθυντής του Συνεταιρισμού της Νεμέας κ. Δ. Παπανικολάου. Αμέσως μετά ανέβηκε η θερμοκρασία γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών. «Εμείς τώρα χρειαζόμαστε αέρα για να στεγνώσει η υγρασία από τα αμπέλια» προσθέτει.

Κάποια μπορούν να τρυγηθούν

Μόλις ξεκίνησαν οι βροχές, οι περισσότεροι παραγωγοί εγκατέλειψαν κάθε ιδέα να τρυγήσουν τα αμπέλια τους, αναμένοντας τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που ευελπιστούν να φτάσουν το ύψος της τιμής που έλαβαν πέρυσι, 40-45 λεπτά το κιλό. Ωστόσο κάποια αμπέλια θα μπορούσαν να τρυγηθούν έτσι ώστε το αγιωργίτικο να μη λείψει από την αγορά για μία ακόμα χρονιά. «Το ίδιο είχε συμβεί και το 2002 που δεν έγινε τρύγος. Τότε όμως είχε καταστραφεί εντελώς η παραγωγή», τονίζει ο κ. Παπανικολάου. «Δεν είναι σωστό δύο χρονιές να μη βγάλουμε αγιωργίτικο κρασί στην αγορά, είναι λάθος εμπορικά» προσθέτει. Σημειώνει, μάλιστα, ότι αντίστοιχα σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στη Β. Ελλάδα, η παραγωγή πηγαίνει πολύ καλά οπότε θα βγουν στην αγορά «άλλα κόκκινα κρασιά και μάλιστα καλής ποιότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή