Υψηλές θερμοκρασίες, περισσότερες βροχές

Υψηλές θερμοκρασίες, περισσότερες βροχές

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφόρητη θα γίνει η ζωή στις μεγάλες ελληνικές πόλεις σε δέκα χρόνια από σήμερα, αν επαληθευθούν τα σενάρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η Αθήνα θα έχει δύο εβδομάδες περισσότερο καύσωνα, ένα μήνα περισσότερο με θερμές νύχτες και 10% άνοδο των ραγδαίων βροχοπτώσεων, ενώ ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις για τις μεγάλες πόλεις. Σοβαρά προβλήματα θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή και σε τουριστικές και αγροτικές περιοχές, καθώς και σε εθνικούς δρυμούς.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF παρουσίασε χθες την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κατά το άμεσο μέλλον, το διάστημα 2021-2050, σε σχέση με την περίοδο 1961-1990. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (υπεύθυνος ο ερευνητής κ. Χρ. Γιαννακόπουλος) με τη χρήση στατιστικών μοντέλων. Σύμφωνα με τη μελέτη:

– Η Αθήνα θα έχει 10-15 περισσότερες ημέρες με καύσωνα (θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών) και 30 περισσότερες νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς. Αναλόγως, οι ημέρες στις οποίες θα καταναλώνεται σημαντική ενέργεια για κλιματισμό θα αυξηθούν κατά 10. Επίσης, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10%, με αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου πλημμυρών.

– Δυσκολότερα τα πράγματα σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, που θα έχουν 15-20 περισσότερες ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών και 15 περισσότερες ημέρες με μεγάλες ανάγκες για ψύξη.

– Στις τουριστικές περιοχές, η Ρόδος θα έχει 20-30 περισσότερες νύχτες με υψηλές θερμοκρασίες και 10 περισσότερες ημέρες με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

– Το Ηράκλειο θα έχει 10-15 ημέρες καύσωνα επιπλέον, ενώ αυξάνονται κατά ένα μήνα οι νύχτες με υψηλή θερμοκρασία.

– Ανάλογη θα είναι η κατάσταση και στη Χαλκιδική, με 10 ημέρες καύσωνα επιπλέον και 10 περισσότερες ημέρες σε σχέση με το παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

– Στα λιγοστά… θετικά της κλιματικής αλλαγής θα είναι η αύξηση των ημερών με θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς, που θα δημιουργήσει συνθήκες για προσωρινή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και εξομάλυνση της ροής των τουριστών.

– Οσον αφορά τις αγροτικές περιοχές, η ξηρή περίοδος θα αυξηθεί κατά 10-20 ημέρες στο Ηράκλειο, κατά 10-15 ημέρες στη Λάρισα, κατά 15-20 ημέρες στις Σέρρες και στην Πέλλα. Οι καύσωνες θα αυξηθούν κατά 20 ημέρες σε Λάρισα και Σέρρες και κατά ένα δεκαπενθήμερο σε Ηράκλειο, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Εύβοια, Πέλλα και Φθιώτιδα.

– Τέλος, όσον αφορά τους δρυμούς, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται σε όλους, ενώ θα μειωθούν οι χειμερινές βροχοπτώσεις. Χαρακτηριστικά, στην Πάρνηθα η μέση ελάχιστη χειμερινή θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1 βαθμό, ενώ η μέγιστη θερινή κατά 1,5 βαθμό. Η Πάρνηθα θα έχει 10% λιγότερες βροχές και χιόνια τον χειμώνα, αλλά 15% περισσότερες το φθινόπωρο. Ιδιαίτερη σημασία έχει πως αυξάνονται κατά ένα δεκαπενθήμερο οι ημέρες με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά και η διάρκεια της ξηρής περιόδου (σε σχέση πάντα με τις κλιματικές συνθήκες της περιόδου 1961-1990). Αντίστοιχα, ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου θα αντιμετωπίσει μια αύξηση της μέγιστης θερινής θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς και επιμήκυνση της περιόδου ανομβρίας κατά μία εβδομάδα.

Χρειάζεται άμεση λήψη μέτρων

Το μέλλον της Ελλάδας δείχνει δυσοίωνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός, αλλά άμεση δράση για τη λήψη μέτρων. Αυτό επισημαίνουν οι επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, ζητώντας από την πολιτεία να περάσει από την απαθή στάση στην ανάληψη πρωτοβουλιών.

«Η Ελλάδα δεν είναι μεγάλος ρυπαντής, αλλά θα πληγεί δυσανάλογα πολύ», ανέφερε χθες ο υπεύθυνος του WWF για θέματα κλιματικής αλλαγής, κ. Αχιλλέας Πληθαράς. «Στις πόλεις, πρέπει να ληφθούν μέτρα για περισσότερο πράσινο και προστασία των αδόμητων χώρων. Στις τουριστικές και τις αγροτικές περιοχές να γίνεται πιο ορθή χρήση των φυσικών πόρων, ιδίως του νερού. Επιπλέον πρέπει η νέα κυβέρνηση να στηρίξει την Κοπεγχάγη (σ.σ. την προσπάθεια για τη συμφωνία που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο) και να αναλάβει πρωτοβουλίες». Οπως ανέφερε το WWF, χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Φινλανδία έχουν ήδη ξεκινήσει σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Στην Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο κατά της ερημοποίησης βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια», είπε ο κ. Πληθαράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή