Η γρίπη ενέτεινε κενά και ελλείψεις στα δημόσια σχολεία

Η γρίπη ενέτεινε κενά και ελλείψεις στα δημόσια σχολεία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια σχολεία στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς, όπως τουλάχιστον την εξέθεσαν χθες οι εκπρόσωποι της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Τα χρονίζοντα προβλήματα στέγης και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό υπενθυμίζουν σήμερα οι κινητοποιήσεις στο 1ο και το 7ο Δημοτικό Περάματος, όπου οι γονείς ζητούν να ολοκληρωθεί η κατασκευή των αποχωρητηρίων ώστε να μη συνωστίζονται δύο σχολεία σε τουαλέτες ενός, ενώ τη Δευτέρα τη σκυτάλη παίρνει το 1ο Δημοτικό του Πόρτο Ράφτη όπου υπάρχει έλλειψη οκτώ δασκάλων. Προβλήματα ήδη γνωστά, που «φέρνει στην επιφάνεια» και επιτείνει η νέα γρίπη και οι τρόποι εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης. Την ίδια στιγμή, τάξεις κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Μόνο στον Πειραιά, «52 σχολεία τελούν υπό έξωση από ενοικιαζόμενα κτίρια, 69 χρονολογούνται προ του 1950 και 11 από το 1897», σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φλουτσάκο, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Πειραιά. Συνολικά, απαιτούνται περίπου 500 νέα κτίρια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1.700 νηπιαγωγεία, ενώ οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό φθάνουν τις 4.359 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τις 1.300 στα ειδικά σχολεία.

«Εντελώς ανοχύρωτα» είναι σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Τόγια, πρόεδρο της ΑΣΓΜΕ, τα σχολεία απέναντι στη νέα γρίπη. «Αυτά που ζητάει η εγκύκλιος, στην πράξη είναι ανεφάρμοστα εφόσον δεν προβλέπονται ανάλογες πιστώσεις στις σχολικές επιτροπές. Ζητάμε να μη βάλουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη ούτε στο ελάχιστο για τα υγειονομικά υλικά», τόνισε χθες, με δεδομένο ότι παρουσιάστηκε τέτοια περίπτωση στον Πειραιά, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φλουτσάκο, αντιπρόεδρο της τοπικής Ομοσπονδίας Γονέων. Με αφορμή την προτεινόμενη σχολαστική καθαριότητα, χθες τέθηκε το ζήτημα της μονιμοποίησης των 7.500 υπαλλήλων καθαριότητας που απασχολούνται με οκτάμηνες συμβάσεις σε τετράωρη βάση. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Τόγιας, «σε σύνολο 15.450 σχολικών μονάδων απασχολούνται 15.500 καθαρίστριες, περίπου μία ανά σχολείο, ενώ από αυτές, μόνο οι 8.000 αποτελούν μόνιμο προσωπικό». «Υπάρχουν παιδιά που επιστρέφουν σπίτι χωρίς να έχουν επισκεφθεί τις σχολικές τουαλέτες, παραπονούμενα για την άσχημη μυρωδιά», συμπλήρωσε η κ. Κανέλλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΓΜΕ κατήγγειλαν ότι από τις αρχές του καλοκαιριού είχαν στείλει στο υπουργείο Παιδείας υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η παρουσία στα σχολεία κινητών μονάδων του υπ. Υγείας με σκοπό την εξέταση, καταγραφή, ενημέρωση και έκδοση πιστοποιητικών υγείας ώστε να υπάρχει κάρτα υγείας των παιδιών, ωστόσο ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή