Χωρίς φροντίδα οι μη νόμιμοι μετανάστες

Χωρίς φροντίδα οι μη νόμιμοι μετανάστες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 80% των μεταναστών χωρίς έγγραφα στην Ε.Ε. τυγχάνουν ανεπαρκούς ή καμίας ιατρικής φροντίδας, όταν έχουν ανάγκη. Το 38%-40% παρουσιάζει ένα τουλάχιστον πρόβλημα υγείας που, αν και χρήζει ιατρικής φροντίδας, δεν παρακολουθείται. Το 60% περιορίζει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητές του, υπό τον τρόμο της απέλασης. Το 60% έχει υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση. Σε 5,25 εκατ. εκτιμάται ο αριθμός των παρανόμων αλλοδαπών στην Ε.Ε. Ητοι στο 1,08% του συνολικού πληθυσμού και στο 13,45% των 39 εκατ. αλλοδαπών που κατοικούν νόμιμα στην Ε.Ε.

Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους στην Ευρώπη είναι αντίξοες. Πολυάριθμα εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβασή τους σε περίθαλψη, ιατρική φροντίδα, ασφαλιστική κάλυψη. Σε Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία η πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη περιορίζεται μόνο σε επείγοντα περιστατικά. Σε Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία έχουν καθιερωθεί μηχανισμοί για ολική ή μερική κάλυψη του κόστους περίθαλψης.

Οπως εκτιμά το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη των Αλλοδαπών Χωρίς Χαρτιά των «Γιατρών του Κόσμου», το 50% των παρανόμων είναι κάτω των 30 ετών και μόλις το 6% έχει μεταναστεύσει για λόγους υγείας. «Αυτό καταλύει», σημειώνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, παιδο-οδοντίατρος κ. Νικήτας Κανάκης, «το ευρωπαϊκό στερεότυπο ότι προσπαθούν να νομιμοποιηθούν μέσω προβλημάτων υγείας ή ότι έρχονται για να λύσουν προβλήματα υγείας». Η έκθεση της οργάνωσης που θα παρουσιασθεί ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ερχόμενη Πέμπτη, επισημαίνει την αδυναμία της διοίκησης να διαχειρισθεί το υγειονομικό πρόβλημα των παρανόμων αλλοδαπών.

Πανευρωπαϊκό αίτημα

«Το ασφαλιστικό δικαίωμα κάθε πολίτη προκύπτει από τις εισφορές που πληρώνει», σημειώνει ο κ. Κανάκης. «Τι γίνονται, όμως, τα χρήματα που πληρώνουν οι αλλοδαποί για παράβολα, πλέον των ασφαλιστικών εισφορών;». Πανευρωπαϊκό αίτημα της οργάνωσης είναι να σταματήσουν πλέον οι απελάσεις βαριά ασθενών, εγκύων και παιδιών.

Το 2008 όσοι κατέφυγαν στα πολυϊατρεία της οργάνωσης ήταν χωρίς χαρτιά και προέρχονταν κατά 27% από Αφγανιστάν, 14% από Σομαλία, 12% από Ιράκ, 8% από Μπανγκλαντές και οι υπόλοιποι από κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή