Κατσίκια, εμπόδιο στην αναγέννηση

Κατσίκια, εμπόδιο στην αναγέννηση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και όμως στην Ανατολική Αττική δεν υπάρχουν μόνο βίλες, όπως νομίζετε. Υπάρχουν και κοπάδια προβάτων και μάλιστα ικανός αριθμός, τα οποία τώρα έχουν ξεχυθεί και τρώνε τα πρώτα βλαστάρια που ξεφύτρωσαν στα καμένα» μας ενημέρωσε αναγνώστης πριν από λίγες ημέρες. Το δασαρχείο Καπανδριτίου στο οποίο απευθυνθήκαμε -στην αρμοδιότητά του εμπίπτουν τα 98.000 στρέμματα από αυτά που κάηκαν στην πρόσφατη πυρκαγιά- ισχυρίζεται ότι γίνονται έλεγχοι και άρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ωστόσο φωτογραφίες κατσικιών να αναζητούν τροφή ανάμεσα σε καμένους κορμούς και θάμνους αποδεικνύουν της καταγγελίας το αληθές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βόσκηση κατσικιών απαγορεύεται σε όλη την Αττική με νόμο του 1993. Μετά την πυρκαγιά απαγορεύεται η βόσκηση και των άλλων ζώων (προβάτων, βοδιών) σε δασικές εκτάσεις που κηρύσσονται αναδασωτέες (τυπικά η συγκεκριμένη διοικητική πράξη δεν έχει ακόμα εκδοθεί). Στην Αν. Αττική υπολογίζεται ότι υπάρχουν 80.000-82.000 αιγοπρόβατα και 500 περίπου εκτροφές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα κατσίκια στην περιοχή της Αττικής πρέπει να βρίσκονται σε κλειστούς στάβλους, αλλά τα υπόλοιπα ζώα μέχρι πριν από την πυρκαγιά της 22ας Αυγούστου αναζητούσαν τροφή στους βοσκότοπους της Αν. Αττικής.

«Περιπολίες»

Μετά την καταστροφή θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες τους να τα περιορίσουν ώστε να προστατευτεί η αναγέννηση της βλάστησης. Αυτό συνεπάγεται βέβαια ότι θα επωμιστούν το κόστος των ζωοτροφών. Σύμφωνα με τον δασάρχη Καπανδριτίου κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη, οι δασοφύλακες πραγματοποιούν «περιπολίες» προκειμένου να ελέγξουν την παράνομη βόσκηση, ενώ οι παραβάτες που συλλαμβάνονται διώκονται ποινικά.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δασολόγων κ. Ν. Μπόκαρης, όμως, τονίζει ότι πρακτικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. «Ακόμα και όταν εντοπίσεις ζώα μέσα στις καμένες εκτάσεις, δεν μπορείς για παράδειγμα να βρεις ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Ακόμα και αν τον βρεις και η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, ο κτηνοτρόφος προτάσσει πολλές δικαιολογίες, όπως το ότι δεν διαθέτει χρήματα». Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η νομαρχία θα διαθέσει χρήματα στους κτηνοτρόφους, οι βοσκότοποι των οποίων έχουν καεί, προκειμένου να αγοράσουν ζωοτροφές. Υπολογίζεται ότι περίπου 18.500 πρόβατα πρέπει να σιτιστούν με ζωοτροφές. Ο νομάρχης Αν. Αττικής, κ. Νίκος Κουρής, εξηγεί ότι η νομαρχία διαθέτει 60.000 από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος, κονδύλια που επαρκούν για ένα περίπου μήνα. Παράλληλα έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης στο Ειδικό Ταμείο για τους Πυροπαθείς και στην Αγροτική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή