ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια

Την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού εξέδωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως ανακοίνωσε, η άδεια εκδόθηκε μετά την αποστολή από τον Δήμο Αθηναίων των τελευταίων υπολειπόμενων εγγράφων και πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το γήπεδο θα έχει έκταση 39.243 τ. μ. (κάλυψη 35.600 τ. μ.) και θα περιλαμβάνει 715 θέσεις στάθμευσης. Καθ’ ύψος, το γήπεδο θα αναπτύσσεται σε τρία διαζώματα, ενώ κερκίδες θα διαμορφώνουν σε κάτοψη ενός τέλειου κύκλου διαμέτρου 209 μέτρων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Προσφυγή κατά Δ.Σ. νέου Μουσείου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ζητεί να ακυρωθεί η συγκρότηση του εννεαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης ως αντισυνταγματική και παράνομη. Οπως υποστηρίζεται στην προσφυγή, η ανάθεση της διοίκησης και η διαχείριση του Μουσείου της Ακρόπολης σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποκλειστικά αρμόδιο για τη λειτουργία και την «τύχη» του Μουσείου είναι το υπουργείο Πολιτισμού, υπογραμμίζουν οι αρχαιολόγοι. Επίσης αναφέρουν ότι πρέπει να ακυρωθεί η από 22 Μαΐου απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία διορίστηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, καθώς δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις κατά τον Σύλλογο των Αρχαιολόγων. Πρόκειται για τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, τον γενικό γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης Κώστα Μπούρα, τον πολιτικό μηχανικό Νικόλαο Δαμαλίτη και την αρχιτέκτονα – μηχανικό Κατερίνα Παράσχη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κινητοποιήσεις ΕΛΜΕ για σχολικά κτίρια

Σε μαζικές κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης προχωρούν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Την ερχόμενη Τρίτη, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και εκπρόσωποι των Ενώσεων θα κάνουν παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια Πολίχνης και Συκεών, όπου το πρόβλημα της διπλοβάρδιας έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Σε ανακοίνωσή της η Γ΄ ΕΛΜΕ, περιγράφοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, καταγγέλλει ότι κορυφαίοι εκκλησιαστικοί παράγοντες που μισθοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας παζαρεύουν ως ιδιοκτήτες τα εναπομείναντα στην πόλη μας οικόπεδα για σχολική στέγη.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Φραστικό επεισόδιο Σεραφείμ – Χρ. Ζώη

Εντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε χθες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας ανάμεσα στον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και στον υφυπουργό Εσωτερικών Χρήστο Ζώη, κατά τη διάρκεια της αναμονής της άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Λάρισα. Το επεισόδιο συνέβη ενώπιον του Αρχιεπισκόπου, ιεραρχών, βουλευτών και πολιτευτών. Ο κ. Σεραφείμ διαμαρτυρήθηκε επειδή ο υφυπουργός δεν ενέκρινε τη διάθεση από τον ΟΔΔΥ τζιπ εννέα θέσεων για τις ανάγκες του γηροκομείου της Μητροπόλεως. Ο υφυπουργός απάντησε πως δεν μπορούσε να δώσει αυτόν τον τύπο αυτοκινήτου που ζητούσε η Μητρόπολη, προκαλώντας την έκρηξη του Μητροπολίτη ο οποίος προσήψε στον κ. Ζώη ότι λέει ανακρίβειες. «Είμαι άντρας και λέω την αλήθεια. Θα σας ρίξουμε μαύρο στις εκλογές», ήταν η απάντηση του Μητροπολίτη. Η αποστροφή αυτή του λόγου του κ. Σεραφείμ προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Λάρισας για να λάβει την άμεση απάντηση του Μητροπολίτη, ότι «δέκα μέρες σάς απέμειναν ακόμη». Σύμφωνα με συνεργάτες του Μητροπολίτη Σεραφείμ, εξαιτίας της απόφασης του υφυπουργού, το γηροκομείο της Μητροπόλεως δεν παρέλαβε το συγκεκριμένο τζιπ, το οποίο, όπως αφήνουν να εννοηθεί, κατέληξε σε πρόσωπο του περιβάλλοντος του υφυπουργού.

ΕΞΕΔΙΔΑΝ ΝΙΓΗΡΙΑΝΗ

Την απειλούσαν με βουντού

Με βουντού απειλούσαν δύο Νιγηριανοί στη Θεσσαλονίκη μια ομοεθνή τους και την ανάγκαζαν να εκδίδεται και να τους παραδίδει τις εισπράξεις της. Οι δύο Νιγηριανοί, ηλικίας 29 ετών (άνδρας) και 24 ετών (γυναίκα), είχαν «αγοράσει» πέρυσι την ομοεθνή τους (21 ετών) από τον πατέρα της δίνοντας 5.500 ευρώ. Οι δράστες συνελήφθησαν στην περιοχή της Τούμπας.

ΕΝΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Την εκμεταλλεύονταν συγγενείς της

Θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από στενούς της συγγενείς έπεσε μια 11χρονη σε χωριό των Χανίων. Τη μικρή, η οποία ήρθε προ διετίας στα Χανιά από χώρα των Βαλκανίων, βίαζε εδώ και εννέα μήνες ο θετός της πατέρας, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα την εξέδιδε συστηματικά ένας 42χρονος πρώτος εξάδελφος της μητέρας της. Ανάμεσα στους «πελάτες» ήταν κι ένας 85χρονος ο οποίος ασέλγησε εις βάρος της. Ο 30χρονος θετός «πατέρας» συνελήφθη και τη Δευτέρα θα απολογηθεί στην ανακρίτρια Χανίων, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του θείου της μικρής και του 85χρονου. Η αστυνομία εξετάζει τυχόν εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση.

Ε. Ο. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΑΘΗΝΩΝ

Καλλιέργεια χασίς σε νησίδα

Στη διαχωριστική νησίδα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών, λίγο έξω από την Κατερίνη, καλλιεργούσε χασίς ένας 35χρονος, κάτοικος Κατερίνης. Ο επινοητικός χασισοκαλλιεργητής χρησιμοποιούσε μάλιστα για το πότισμα το υπάρχον δίκτυο άρδευσης των καλλωπιστικών φυτών της νησίδας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 35χρονο και ξερίζωσαν 42 δενδρύλλια ύψους 1,5 έως 1,8 μ.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Απειλούμενα πολλά θηλαστικά

Ανησυχητικές για το μέλλον των θηλαστικών της Μεσογείου είναι οι διαπιστώσεις της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης, καθώς εκτιμά ότι ένα στα έξι θηλαστικά απειλείται με εξαφάνιση κυρίως λόγω της καταστροφής της φυσικής κατοικίας των ζώων εξαιτίας της αστικοποίησης. Συγκεκριμένα, 49 από τα 320 είδη θηλαστικών χαρακτηρίζονται απειλούμενα. Μάλιστα, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 20 είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι η φώκια μονάχους μονάχους και ο ιβηριανός λυγξ. Το 8% των θηλαστικών κρίνεται ευάλωτο, το 5% απειλούμενο, ενώ συνολικά 16% των μεσογειακών θηλαστικών απειλούνται με εξαφάνιση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή