De facto αναγνώριση πτυχίου μέσω Εrasmus

De facto αναγνώριση πτυχίου μέσω Εrasmus

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και να που τα πτυχία των ελληνικών κολεγίων αναγνωρίζονται από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια… Αυτό γίνεται μέσω του Erasmus. Απόφοιτοι ιδιωτικών κολεγίων, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, μέσω της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, λαμβάνουν de facto αναγνώριση του πτυχίου τους. Ηδη, μέσω Erasmus, δύο απόφοιτοι κολεγίου-παραρτήματος γαλλικού ΑΕΙ έγιναν δεκτοί από το Παν. Αθηνών και το Δημοκρίτειο Παν. Θράκης. Η Νομική Αθηνών έκανε δεκτό σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα απόφοιτο της νομικής σχολής γαλλικού ΑΕΙ. Η διαδρομή του είναι ενδεικτική:

– Ξεκίνησε τις σπουδές του σε ιδιωτικό ελληνικό κολέγιο, το οποίο συνεργάζεται με το γαλλικό πανεπιστήμιο και είναι (με βάση τη σύμβαση δικαιόχρησης) παράρτημά του στην Ελλάδα. Ο απόφοιτος πραγματοποίησε στο κολέγιο τα δύο πρώτα έτη σπουδών και κατόπιν συνέχισε για ένα χρόνο στο γαλλικό ΑΕΙ. Από εκεί πήρε το πρώτο του πτυχίο (licence, όπως ονομάζεται στη Γαλλία, ή bachelor, κατά το αγγλοσαξωνικό σύστημα).

– Κατόπιν, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, που επιτρέπει τις ανταλλαγές φοιτητών μεταξύ ευρωπαϊκών ΑΕΙ, ο ίδιος έγινε δεκτός στο 4ο έτος του Δημοκριτείου Παν. Θράκης. Μάλιστα, πέρασε τα 18 μαθήματα με πολύ καλή μέση βαθμολογία (7,1).

– Μετά την αποφοίτησή του, κατέθεσε αίτηση για να γίνει δεκτός σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Το πρόγραμμα Erasmus αξιοποίησε και η δεύτερη Ελληνίδα απόφοιτος του γαλλικού ΑΕΙ, η οποία είχε ολοκληρώσει και τα τρία έτη σπουδών στο ελληνικό κολέγιο. Το Παν. Αθηνών την έκανε δεκτή στο 4ο έτος του μέσω του Erasmus. Τι δείχνουν οι δύο περιπτώσεις πτυχιούχων από κολέγια; Οτι τα δημόσια πανεπιστήμια δεν εξετάζουν τον τόπο των σπουδών, όταν το πτυχίο έχει δοθεί από νομοταγές, αναγνωρισμένο ίδρυμα (στην προκειμένη περίπτωση, το γαλλικό ΑΕΙ). Ετσι, την ίδια στιγμή που υπάρχει de facto αναγνώριση των πτυχίων, το ελληνικό υπ. Παιδείας δεν έχει ρυθμίσει τον χώρο των κολεγίων. Χθες, Δο υπουργός κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων κολεγίων θα ρυθμιστούν μετεκλογικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή