«Η υποτροφία δεν εξαντλείται στα χρήματα»

«Η υποτροφία δεν εξαντλείται στα χρήματα»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το κυριότερο χαρακτηριστικό της επιτυχίας δεν είναι να είναι άριστος, αλλά να έχεις αντίληψη πάντοτε ανοιχτή στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος». Δεν είναι μόνο λόγια, ο 22χρονος Γιάννης Σπυριδόπουλος. Την άποψή του την έχει κάνει πράξη, αφού τώρα -μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Παν. Πειραιώς- με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Duke University των ΗΠΑ, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Εντατικοί ρυθμοί

«Οι ρυθμοί εργασίας είναι πολύ πιο εντατικοί σε σχέση με τη μη υποχρεωτική παρακολούθηση στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως αυτό που κάνει το δυναμικό αυτό των πανεπιστημίων τόσο μοναδικό. Είναι ότι τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται ως χώροι παραγωγής γνώσης και γνήσιας έρευνας. Αν συγκρίνουμε τις ευθύνες που αναλαμβάνουν οι φοιτητές στο εξωτερικό με τους δικούς μας φοιτητές, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως παράγοντες προαγωγής της επιστήμης, αλλά σαν καταναλωτές δωρεάν γνώσης και γονικού εισοδήματος», μας λέει, εστιάζοντας και στην άλλου είδους αντιμετώπιση (σε σχέση με την ελληνική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία), που είχε από τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας του Duke, αλλά και τη συνδρομή του Ιδρύματος Fulbright.

«Η παροχή της υποτροφίας δεν είναι μια τυπική διαδικασία για το Ιδρυμα, και δεν εξαντλείται στην επιλογή του υποψηφίου και στην απόδοση των χρημάτων. Στελέχη του Ιδρύματος στέκονται δίπλα στον υπότροφο, τον φέρνουν σε επαφή με τους διδάσκοντες και τις διοικητικές υπηρεσίες των ΑΕΙ», προσθέτει στην «Κ» η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος κ. Αρτεμις Ζενέτου.

Το Πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε στις ΗΠΑ το 1946 από τον γερουσιαστή του Αρκανσο J. William Fulbright. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε πτυχιούχους που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά και σε πανεπιστημιακούς και ερευνητές, όπως αποτυπώνουν, μιλώντας στην «Κ», η κ. Ανθή Ρεβυθιάδου και ο κ. Αντώνης Μπαρτζώκας.

Από το 1948 έχει χορηγήσει υποτροφίες σε περισσότερους από 4.700 Ελληνες και Αμερικανούς. Δηλαδή, σε όποιον «έχει αντίληψη πάντοτε ανοιχτή στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος», όπως λέει και ο 22χρονος Γιάννης.

Πρόγραμμα για καθηγητές

Με ένα νέο πρόγραμμα για καθηγητές σχολείων εμπλουτίζονται τα προγράμματα του Ιδρύματος Fulbright για το 2010-2011. Οι υποτροφίες είναι οι:

– Για έρευνα/διαλέξεις: Αφορούν καθηγητές ΑΕΙ ή ερευνητές με διδακτορικό, με πέντε χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Αίτηση μπορεί να υποβληθεί για τη διεξαγωγή διαλέξεων/έρευνας σε οποιοδήποτε κλάδο σε ΑΕΙ ή ερευνητικά κέντρα. Προθεσμία έως 13/11/09.

– Για μεταπτυχιακά: Αφορούν αριστούχους ΑΕΙ και καλύπτουν τον πρώτο χρόνο σπουδών. Προτεραιότητα δίνεται στους κλάδους Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Προθεσμία:19/10/09- 18/1/10.

– Για καλλιτέχνες με τουλάχιστον 5 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας. Χορηγούνται για 2 ή 3 μήνες. Προθεσμία:16/11/09- 5/2/10.

– Μετεκπαίδευσης για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανθρωπιστικών επιστημών. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι έχουν 3-5 χρόνια διδασκαλίας σε σχολείο. Προθεσμία έως 26/11/09.

Περισσότερες πληροφορίες στα: 210-7241811-2, [email protected], και στην ιστοσελίδα www.fulbright.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή