Η Ελλάδα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη σωματεμπορία

Η Ελλάδα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη σωματεμπορία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των συλληφθέντων για συμμετοχή σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων διαπιστώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής του τομέα Anti-trafficking και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. David Muehlke. «Παρά τις σημαντικές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, τα μέλη των κυκλωμάτων σωματεμπορίας δεν οδηγούνται στη φυλακή. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά», λέει σχετικά ο Αμερικανός διπλωμάτης. Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο 2009, διαπιστώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλήρως συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων», καθώς και ότι «παρατηρείται αδυναμία αυστηρής ποινικής μεταχείρισης των δραστών».

Ο κ. Μuehlke εμφανίζεται δηκτικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα αδυνατεί να εφαρμόσει δεσμεύσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς και ότι «έχει πολλά περιθώρια προόδου στον συγκεκριμένο τομέα».

Με αφορμή την 3η συνάντηση εμπειρογνωμόνων για θέματα trafficking, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ιλάειρα» που ολοκληρώθηκε στα Χανιά, ο κ. Muehlke κάνει λόγο για αύξηση των υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και όχι τη σεξουαλική εκμετάλλευση. «Η οικονομική συγκυρία δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση των κρουσμάτων εργασιακού trafficking», υπογραμμίζει. Αναφορά στο θέμα κάνει και η σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Ελλάδα αποτελεί προορισμό και ενδιάμεσο σταθμό για θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Πρόκειται κυρίως για ανηλίκους και άνδρες από χώρες όπως η Αλβανία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Ινδία και το Μπανγκλαντές, που υποχρεώνονται να εργαστούν σε χωράφια ή οικοδομές». Μόλις την περασμένη Δευτέρα, άλλωστε, στον Δήμο Λαρισσού Αχαΐας εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και απελευθερώθηκαν 65 Ρουμάνοι εργάτες, οι οποίοι υποχρεώνονταν από το κύκλωμα δουλεμπόρων να εργάζονται δωρεάν σε κτίσματα και οικοδομές της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα, η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μία από τις πλέον προσοδοφόρες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Οι αμερικανικές διπλωματικές αρχές στην Αθήνα, μάλιστα, διαθέτουν αναφορές από τις οποίες προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η εμπορία ανθρώπων είναι πιο επικερδής από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ο κ. Muehlke υπογραμμίζει ότι η είσοδος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση επέφερε αλλαγές στον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων σωματεμπορίας. Εξηγεί συγκεκριμένα: «Υπάρχει αυξημένη ροή γυναικών από τις δύο αυτές χώρες, λόγω της ελεύθερης διέλευσής τους από τα σύνορα. Τα κυκλώματα δεν είναι πλέον υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν βίζα στις γυναίκες, εξέλιξη που διευκολύνει το έργο των σωματεμπόρων». Από τα στοιχεία που συγκεντρώνουν ελληνικές διωκτικές αρχές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές διπλωματικές αρχές προκύπτει το συμπέρασμα ότι στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης προέρχονται από τη Νιγηρία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντίθετα με την περίπτωση του εργασιακού trafficking, τα θύματα του οποίου προέρχονται κυρίως από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Ινδία. O κ. Muehlke σημειώνει ότι «τα μέλη των κυκλωμάτων δεν χρησιμοποιούν πλέον βία εναντίον των γυναικών προκειμένου να τις υποχρεώνουν να εκδίδονται, αντίθετα, χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες μεθόδους για την άσκηση πίεσης, όπως ο οικονομικός εκβιασμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή