Η υποθαλάσσια οδός, οι αστικοί μύθοι και οι πολλοί συναρμόδιοι

Η υποθαλάσσια οδός, οι αστικοί μύθοι και οι πολλοί συναρμόδιοι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν, πριν από δυόμισι χρόνια, υπογραφόταν η σύμβαση για την κατασκευή της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας, ελάχιστοι Θεσσαλονικείς γνώριζαν ότι είχε προηγηθεί δεκαπενταετής δημόσια διαβούλευση για τη χάραξη και το τέλος διέλευσής της (1 ευρώ) από τους αυτοκινητιστές. Η αρτηρία, συνολικού μήκους 6,5 χλμ., από τα οποία τα 4 χλμ. σε σήραγγα, θα είχε στόχο να ελαφρύνει τον κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της πόλης και να επιτρέψει την αναβάθμιση του παραλιακού της μετώπου. Σήμερα, που το έργο έχει ουσιαστικά ναυαγήσει, πόσοι άραγε γνωρίζουν γιατί; Κάποιοι κάνουν λόγο για απειλητικά φουγάρα, που θα ξερνούσαν δηλητηριώδεις ρύπους στην καρδιά της πόλης. Αλλοι, αντιδρούν στη μετατόπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης ανατολικότερα, στην είσοδο της Καλαμαριάς, σαν να ήταν ποτέ δυνατό να εξαφανιστούν ως διά μαγείας τα χιλιάδες αυτοκίνητα που διασχίζουν την πόλη καθημερινά. Ο λόγος, όμως, που έκανε τελικά απαγορευτικό το κόστος κατασκευής του έργου, ήταν άλλος: η διάσωση κάποιων διατηρητέων στο λιμάνι της πόλης. Για να σωθούν αυτά, το ΚΑΣ απαίτησε τη διάνοιξη με μετροπόντικα ενός τούνελ σε βάθος 25 μέτρων(!) κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας αντί μιας σήραγγας επικαθήμενης επί του βυθού. Ετσι η πολυθρύλητη «υποθαλάσσια» ήρθε να προστεθεί στη λίστα των μύθων της Θεσσαλονίκης και οι πεζοί και ποδηλάτες Θεσσαλονικείς στερήθηκαν το προνόμιο να απολαμβάνουν απερίσπαστοι τον ομορφότερο περίπατο της πόλης.

Παρόμοιοι αστικοί μύθοι υπάρχουν πολλοί. Για τα παλιά αρχοντικά -πραγματικά παλάτια- της οδού Βασιλίσσης Ολγας, που δόθηκαν βορά στον Μολώχ της αντιπαροχής. Για τον βιολογικό καθαρισμό του Θερμαϊκού, που δεν είναι μόνον ανεπαρκής αλλά και άχρηστος, δεδομένου ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους παρανομούντες είναι αστεία. Για την ανέγερση του Μέγαρου Μουσικής στο καλύτερο σημείο της νέας παραλίας με γυρισμένα τα νώτα του προς το υγρό στοιχείο. Αντί για θάλασσα, η μεγαλοπρεπής είσοδος της φιλαρμονικής της Θεσσαλονίκης «βλέπει» τις… φραπεδιές των θαμώνων στις καφετέριες της οδού Μαρίας Κάλλας.

Η «τρύπα του Κούβελα»

Αστικός μύθος -ή, καλύτερα, καλαμπούρι- είναι και η περίφημη «τρύπα του Κούβελα», μια υπόγεια σήραγγα μερικών εκατοντάδων μέτρων που έμεινε αμανάτι από τον τότε (1986 – 1989) δήμαρχο της πόλης. Ο κ. Κούβελας φιλοδοξούσε να φτιάξει το μετρό με τα έσοδα του δημοτικού ραδιοφώνου! Το μόνο που κατάφερε ήταν να ακυρώσει την κατασκευή ενός τραμ, στο 20% του κόστους και με χάραξη μη ανταγωνιστική προς αυτήν του μετρό (με πεζοδρόμηση των οδών Ερμού και Αλ. Σβώλου και μέσω της ΔΕΘ θα κατέληγε στη νέα παραλιακή ζώνη).

Από όλους τους αστικούς μύθους της Θεσσαλονίκης, ο πιο καλά κρυμμένος είναι εκείνος που περιβάλλει τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου «Δυτικών Συνοικιών», το οποίο ανεγέρθηκε με δωρεά του Ιδρυματος Παπαγεωργίου προς το ελληνικό Δημόσιο. Το νοσοκομείο, η δυναμικότητα του οποίου φτάνει σήμερα τις 750 κλίνες (οι 69 σε ΜΕΘ), παραδόθηκε προς λειτουργία το 1997, αλλά λειτούργησε τελικά το φθινόπωρο του… 1999! Ελάχιστη σημασία έχει εάν η καθυστέρηση οφείλεται στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου της υγείας, όπως υπαινίχθησαν κάποιοι, ή στην αδυναμία της τότε κυβέρνησης να καταλήξει στο σχήμα που θα «βόλευε» καλύτερα τους ημέτερους, πανεπιστημιακούς και μη, γιατρούς.

Οι δήμοι και η νομαρχία δεν είχαν καμία νόμιμη αρμοδιότητα επί της λειτουργίας του νοσοκομείου. Δεν έκαναν όμως τίποτα για να την επισπεύσουν. Θα μπορούσαν, λ.χ., να είχαν επιτάξει και παραδώσει το νοσοκομείο στο ΑΠΘ για να το λειτουργήσει έως ότου πάρει τις αποφάσεις της η κεντρική κυβέρνηση; Το βέβαιο είναι ότι θα είχαν κάθε ηθική (και ακολούθως πολιτική) νομιμοποίηση να το πράξουν, όπως είχαν κάνει δέκα χρόνια νωρίτερα με τη «μάχη της κεραίας» στο όνομα της «ελεύθερης» δημοτικής ραδιοφωνίας. Τελικά ο νόμος άλλαξε και ο δήμαρχος Σωτ. Κούβελας δικαιώθηκε. Αλλά, για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, δήμαρχοι και δημότες έμειναν απαθείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή