Οι επιδοτήσεις «χαντάκωσαν» πολλούς αγρότες

Οι επιδοτήσεις «χαντάκωσαν» πολλούς αγρότες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταυτότητα του νέου αγρότη αλλάζει, καθώς οι παραγωγοί καλούνται να αναθεωρήσουν θέσφατα δεκαετιών, να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να λάβουν ενεργά μέρος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας, και η συνεχής πληροφόρηση προσφέρει στους αγρότες τη δυνατότητα για την καλλιέργεια νέων προϊόντων, και παράλληλα τους διασφαλίζει πετυχημένη «σοδειά».

Το πότισμα ρυθμίζεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο καιρός παρακολουθείται από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς και ειδικά μηχανήματα μετρούν το ph και τα οξέα των προϊόντων πριν από τη συγκομιδή. Ολα αυτά έπεσαν στο τραπέζι της «Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών» στο συνέδριό τους, αρχές Σεπτεμβρίου, στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Οι «Νέοι Αγρότες» είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια, εκφράζοντας την απόφαση μιας νέας γενιάς καλλιεργητών να προχωρήσουν «ένα βήμα παραπέρα». Στα 3.500 μέλη δεν ανήκουν μόνο γεωργοί, αλλά όλοι όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό κόσμο, μελισσοκόμοι, δασοπόνοι, αλιείς, βιοκαλλιεργητές, καλλιεργητές σαλιγκαριών κ.ά.

«Οι επιδοτήσεις χαντάκωσαν την προηγούμενη γενιά», λέει στην «Κ» ο 28χρονος πρόεδρος των «Νέων Αγροτών» και βιοκαλλιεργητής Θοδωρής Βασιλόπουλος, «πρέπει να αλλάξει η λογική των επιδοτήσεων: στο εξής θα ήταν θεμιτό να ενισχύεται οικονομικά η τεχνολογία, η αγορά δηλαδή νέων μηχανημάτων ή η έναρξη νέων καλλιεργειών». Ωστόσο, επιτακτική ανάγκη για την αναδιαμόρφωση του αγροτικού κόσμου είναι η αναβάθμιση του ρόλου του αγρότη. Μείζον κοινωνικό πρόβλημα, άλλωστε, αποτελεί η ερήμωση της επαρχίας και η δυσκολία δημιουργίας οικογένειας. «Το ζητούμενο είναι να γίνει το επάγγελμα του αγρότη ελκυστικό», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Τακτικός, διευθυντής συντονιστικού κέντρου ΜΚΟ. «Αυτό θα γίνει μέσω της επιμόρφωσης, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των καλλιεργητών, αλλά και της ανάπτυξης παράλληλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ο αγροτουρισμός για παράδειγμα μπορεί να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των αγροτών, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τους ορίζοντές τους. Για να γίνει, όμως, ο γεωργός οικοδεσπότης προϋποτίθεται μια ανάλογη κουλτούρα».

Σήμερα, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν πτυχίο πανεπιστημίου. «Ασχολήθηκα με τη γεωργία, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση», λέει ο κ. Βασιλόπουλος «αν, ωστόσο, δεν είχα σπουδάσει γεωπόνος, θα είχα μείνει στη νοοτροπία του πατέρα μου. Στα έδρανα του πανεπιστημίου έμαθα καινούργιες έννοιες, όπως η πιστοποίηση. Οταν ανέλαβα τα χωράφια, βάλθηκα να εφαρμόσω όσα διδάχθηκα θεωρητικά».

Η αλλαγή του κλίματος

Τον ρόλο και του φροντιστή του περιβάλλοντος καλείται να διαδραματίσει πλέον ο σύγχρονος αγρότης. «Υπολογίζεται ότι η γεωργία θα πληγεί άμεσα από την αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κρίτων Αρσένης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ «η μείωση της γεωργικής παραγωγής ενδέχεται να αγγίξει το 36%. Συνεπώς, το επάγγελμα του αγρότη κινδυνεύει». Το 30% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως προέρχονται από τις ασχολίες με τη γη, στην Ε.Ε το ποσοστό αυτό προσδιορίζεται στο 9,2%, έτσι η σχέση των γεωργών με το περιβάλλον είναι σχέση αλληλεξάρτησης. Υπάρχουν τρόποι οι ίδιοι οι αγρότες να γίνουν μέρος της λύσης. «Η στροφή της γεωργίας σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα», συμπληρώνει ο ίδιος και «είναι η μόνη οδός που μπορεί να εξασφαλίσει το εισόδημα του αγρότη, το μέλλον του επαγγέλματος και φυσικά του πλανήτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή