«Κερασμένα» τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς

«Κερασμένα» τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο σήμερα και ο ΟΑΣΑ μάς «κερνά» τις μετακινήσεις μας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς! Οσοι λοιπόν αφήσουμε σήμερα το αυτοκίνητό μας παρκαρισμένο, μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς αντίτιμο με όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (για το μετρό, το μέτρο ισχύει έως το σταθμό «Κορωπί» και για τον προαστιακό έως τον σταθμό «Μαγούλα»), προκειμένου αφενός «να γνωρίσουμε από κοντά τις νέες υπηρεσίες που προσφέρουν» και αφετέρου να ελέγξουμε τον βαθμό… εξάρτησής μας από το Ι.Χ.

Η εμπειρία, πάντως, από περασμένες «Ημέρες Χωρίς Αυτοκίνητο» δείχνει ότι δεν πρέπει να αναμένουμε ιδιαίτερη αύξηση στη χρήση των ΜΜΜ. Παρά την προσθήκη νέων μέσων μεταφοράς, αλλά και τον σχετικό «εξευγενισμό» και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων, οι Αθηναίοι παραμένουν «ερωτευμένοι» με το αυτοκίνητό τους, οδηγώντας μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς ούτε έναν συνεπιβάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 88% των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αφορούν αποστάσεις κάτω των 8 χιλιομέτρων, ενώ υπολογίζεται ότι ξοδεύουμε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, αναζητώντας μια θέση στάθμευσης. Κάθε χρόνο, η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε στους δρόμους της πόλης μειώνεται κατά 5%, ενώ σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, σε λιγότερο από μία πενταετία, ο κορεσμός των μεγάλων οδικών αρτηριών θα φτάσει το 98% (από 55% σήμερα). Οπως τονίζουν οι ειδικοί, «όσους δρόμους και αν κατασκευάζουμε, δεν μπορεί να καλυφθεί η ανάγκη των 150.000 νέων αυτοκινήτων που «βγαίνουν» κάθε χρόνο στους δρόμους του Λεκανοπεδίου». Γι’ αυτό εξάλλου στις 6.30 μ.μ. σήμερα, η Πρωτοβουλία Αγώνα Ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους και το Νέο Π.Δ. Λεηλασίας του Υμηττού πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα καταγγέλλοντας τη δημοπράτηση νέων δρόμων στο πολύπαθο βουνό. Την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο, θα πραγματοποιηθεί «μεγαλειώδης προεκλογική ποδηλατική συγκέντρωση» των ποδηλατικών συλλόγων όλου του Λεκανοπεδίου που θα διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό τους από το μετρό, αλλά για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων για δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

«Οι ποδηλάτες και οι ποδηλάτισσες της Αθήνας (και όχι μόνο) θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πείσουν τους υπόλοιπους συμπολίτες τους να αφήσουν το Ι.Χ. τους και να κυκλοφορήσουν με το ποδήλατο. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) και για πάντα…», τονίζουν οι podilates.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή