«Κύμα» νέων παραπομπών για την Ελλάδα

«Κύμα» νέων παραπομπών για την Ελλάδα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεκλογικός «μποναμάς» έρχεται την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιβάλλον. Η Ελλάδα καλείται να απολογηθεί για τη χωροθέτηση αιολικού πάρκου σε προστατευόμενη περιοχή στη Λακωνία, για την έλλειψη ποιοτικών ελέγχων σε λίμνες και ποτάμια, για την αδυναμία της να θεσπίσει ζώνες προστασίας των άγριων πτηνών και για τη μη ενσωμάτωση σειράς περιβαλλοντικών οδηγιών.

Οι νέες υποθέσεις

Ο κατάλογος των νέων υποθέσεων που θα παραπεμφθούν στο ευρωδικαστήριο οριστικοποιήθηκε και πρόκειται να ανακοινωθεί στα κράτη-μέλη την 1η Οκτωβρίου. Οσο για τη χώρα μας, αφορά τα ακόλουθα:

Μια νέα υπόθεση «φιγουράρει» πρώτη στη λίστα των νέων υποθέσεων. Πρόκειται για την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα για τη χωροθέτηση αιολικού πάρκου σε δύο προστατευόμενες περιοχές Natura: στα όρη της ανατολικής Λακωνίας, καθώς και στην περιοχή της Μονεμβασιάς και των ορέων Γιδοβούνι, Χιονοβούνι, Γαϊδουροβούνι, Κορακιά, Καλογεροβούνι και Κουλοχέρα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα αποφάσισε να δημιουργήσει αιολικό πάρκο στις συγκεκριμένες ζώνες χωρίς να έχει μεριμνήσει επαρκώς για την προστασία τους, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία 1992/43). Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, για την έγκριση μεγάλων έργων σε περιοχές Natura πρέπει να ακολουθείται ειδική διαδικασία ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, κάτι που δεν έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ανάλογη εξέλιξη και για ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα έργα των τελευταίων ετών.

-Ηχηρό χαστούκι για το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι και η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης για την κακή εφαρμογή της οδηγίας για τα νερά (2000/60). Η Ε.Ε. επιπλήττει την Ελλάδα καθώς δεν παρακολουθεί την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των υδάτων με περιοδικούς ελέγχους (monitoring), ως όφειλε για να προσαρμόσει ανάλογα τις πολιτικές της. Η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί πολλές φορές για την κακή εφαρμογή της Οδηγίας, καθώς αποτυγχάνει να θεσπίσει μέτρα για την προστασία των νερών εντός των ευρωπαϊκών χρονοδιαγραμμάτων. Είχε προηγηθεί προειδοποιητική επιστολή για το ίδιο ζήτημα στις 27 Ιουνίου 2008, ωστόσο η απάντηση της ελληνικής πλευράς δεν ήταν ικανοποιητική.

-Η Ε.Ε. ανοίγει και πάλι την υπόθεση της αναποτελεσματικής προστασίας των περιοχών όπου ζουν άγρια πουλιά (Ζώνες Ειδικής Προστασίας – ΖΕΠ). Η Ελλάδα μετρά ήδη μια καταδίκη από το ευρωδικαστήριο για το θέμα, επομένως η έναρξη της νέας διαδικασίας παραπομπής είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς αν καταλήξει σε δεύτερη καταδίκη, θα σημάνει την επιβολή δυσθεώρητων προστίμων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τους ευαίσθητους αυτούς οικοτόπους ούτε περιορίζει τις δραστηριότητες που βλάπτουν την ακεραιότητά τους. Στο στόχαστρο της Επιτροπής βρίσκεται η απροθυμία της χώρας (για μάλλον ευνόητους λόγους) να οριοθετήσει νέες περιοχές προστασίας των άγριων πτηνών και να θεσπίσει περιορισμούς στο κυνήγι και τις χρήσεις της γης.

-Τέλος, η Ελλάδα παραπέμπεται για τη «χαλαρή» μεταφορά της Οδηγίας για τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο ελληνικό Δίκαιο, καθώς και για τη μη ενσωμάτωση τριών περιβαλλοντικών Οδηγιών: της Οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη (υπόθεση για την οποία η χώρα καταδικάστηκε τον Μάιο), τη νέα Οδηγία για την ανακύκλωση μπαταριών και την Οδηγία για την προστασία των υπόγειων υδάτων (οι προθεσμίες έληξαν τον Ιανουάριο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή