Κατατέθηκαν τα σχέδια για τη μετατροπή του κτήματος Καμπά σε εμπορικό

Κατατέθηκαν τα σχέδια για τη μετατροπή του κτήματος Καμπά σε εμπορικό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον ομορφότερο αμπελώνα στα Μεσόγεια, στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Το κτήμα Καμπά βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, μετά την κατάθεση των επιχειρηματικών σχεδίων στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Η κατασκευή εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου στην Παλλήνη δρομολογείται σταθερά για περισσότερο από μια δεκαετία, ωστόσο είχε προσκρούσει στο παρελθόν στις αντιρρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και της νομαρχίας Αν. Αττικής.

Από τα πρώτα οινοποιεία

Το κτήμα Καμπά, έκτασης 354 στρ., φιλοξενούσε τους ομώνυμους αμπελώνες και μάλιστα εκεί βρίσκεται ακόμα ένα από τα πρώτα οινοποιεία της χώρας (1879). Το 1997, όσο η περιοχή ήταν ακόμα γεωργική, το κτήμα πωλήθηκε στην «Καμπάς Α.Ε.», που ιδρύθηκε από την Τεχνική Εταιρεία Βόλου (ΤΕΒ). Στη συνέχεια η ΤΕΒ εξαγοράστηκε από την Ελληνική Τεχνοδομική, θυγατρική της οποίας (ΑΚΤΩΡ) ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκεύαζε την Αττική Οδό (το τμήμα της Παλλήνης ξεκίνησε το 1997). Στο κτήμα Καμπά κατασκευάστηκε κόμβος της Αττικής Οδού και σταθμός του Προαστιακού. Το ίδιο διάστημα ο νέος ιδιοκτήτης της γης εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ανέγερση μεγάλου εμπορικού – ψυχαγωγικού συγκροτήματος. Ο δήμος Παλλήνης υπέβαλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, την οποία το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε το 1999, αλλάζοντας έτσι τις χρήσεις γης: από ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος (γύρω από τη βίλα Καμπά) και ζώνη προστασίας τοπίου (γύρω από το εργοστάσιο Καμπά) σε ζώνη άλλης χρήσης πλην κατοικίας, με μέσο μικρό Συντελεστή Δόμησης 0,4.

Η νομαρχία Αν. Αττικής αντιτάχθηκε στα επιχειρηματικά σχέδια και προσέφυγε στο ΣτΕ, που δύο χρόνια αργότερα (αρ. 2675/01) ακύρωσε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με το ΣτΕ, τα σχέδια έρχονται σε αντίθεση με τον βασικό στόχο του Ρυθμιστικού της Αθήνας, δηλαδή την ανάσχεση της εξάπλωσης της πόλης, δεν περιλαμβάνονταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την περιοχή και επρόκειτο για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Οι αντιρρήσεις του ΣτΕ «αντιμετωπίστηκαν» συστηματικά μέσα στην επόμενη διετία: ο ιδιοκτήτης του χώρου εκρίζωσε τους αμπελώνες, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ συμπεριέλαβε την περιοχή στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων (2003) ως ζώνη δραστηριοτήτων δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Κατόπιν, το ΥΠΕΧΩΔΕ θέσπισε (2005) ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο, τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ). Οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αίτηση να χαρακτηριστεί το κτήμα Καμπά ως ΠΟΑΔΠ. Το 2007, η νομαρχία Αν. Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά, κρίνοντας δυσθεώρητες τις επιπτώσεις της επένδυσης στα Μεσόγεια, ωστόσο ο δήμος Παλλήνης ανέκρουσε πρύμναν και ανακοίνωσε μέσα στο καλοκαίρι ότι ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία REDS (θυγατρική της ΑΚΤΩΡ).

Η απόφαση επικυρώθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, διερευνά αν η επένδυση θα μεταβάλει τις χρήσεις γης της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή