Με αποχή «απειλούν» οι κάτοικοι στους Φούρνους

Με αποχή «απειλούν» οι κάτοικοι στους Φούρνους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου εξετάζουν οι περίπου 2.000 κάτοικοι στους Φούρνους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακοπή της απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τον Πειραιά και ειδικότερα ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Το ζήτημα προέκυψε καθώς τα πλοία GA Ferries του Γεράσιμου Αγούδημου τελούν υπό κατάσχεση εξαιτίας οφειλών προς εταιρείες προμήθειας καυσίμων. Προς το παρόν, το μικρό σύμπλεγμα νησιών εξυπηρετείται από τη σύνδεσή του με τον Αγ. Κήρυκο της Ικαρίας, (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή) και το Καρλόβασι της Σάμου, (Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί, αναζητείται προσωρινή λύση σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην κατεύθυνση αυτή ενδεχομένως από μεθαύριο, το πλοίο Νήσος Μύκονος της Hellenic Seaways που εξυπηρετεί τη Σάμο και την Ικαρία (στον Εύδηλο), να «πιάνει» μια φορά την εβδομάδα και στους Φούρνους. Προηγήθηκε ένα δύσκολο καλοκαίρι, «κατά τη διάρκεια του οποίου σύνδεση με τον Πειραιά είχαμε μία φορά κάθε δεκαπέντε μέρες, με το ταξίδι να διαρκεί δώδεκα ώρες. «Ρήμαξε» το νησί από τα μέσα Ιουνίου και τον Ιούλιο» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Φούρνων, κ. Γιάννης Μαρούσης. Προκειμένου να πατήσει σήμερα το πόδι του ο επισκέπτης στους Φούρνους, «χρειάζεται να περάσει… μια μικρή Οδύσσεια» προσθέτει. «Θα ταξιδέψει περίπου 7 ώρες από τον Πειραιά μέχρι τον Εύδηλο της Ικαρίας, όπου θα φθάσει περίπου στις 3 τα ξημερώματα. Από εκεί, χρειάζεται να πληρώσει περίπου 30 ευρώ σε ταξί για να διανύσει τα 35 χλμ. μέχρι τον Αγ. Κήρυκο, από όπου θα πάρει το ερχόμενο μεσημέρι το καραβάκι που σε μιάμιση ώρα θα τον φέρει στους Φούρνους», εξηγεί ο κ. Μαρούσης.

Ακόμη και η σορός ενός ανθρώπου που έπρεπε να ταφεί στο ακριτικό νησί, αυτό το ταξίδι χρειάστηκε να κάνει. Το κόστος δεν είναι διόλου αμελητέο, αφού μέχρι τον Εύδηλο, το εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε καθίσματα αεροπορικού τύπου κοστίζει 41,50 ευρώ και η μεταφορά οχήματος 70 ευρώ.

Η δυσκολία προσέγγισης έχει επιπτώσεις και στους κατοίκους της Ικαρίας. «Οι άνθρωποι στην ανατολική πλευρά του νησιού είναι ξεχασμένοι», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Βιτσαράς, που κατοικεί στον Αγ. Κήρυκο. Προς εκείνη την πλευρά του νησιού βρίσκονται και τα φημισμένα ιαματικά λουτρά στα Θέρμα, για τα οποία «οι συνήθως άνω των 70 ετών επισκέπτες ταλαιπωρούνται μέχρι να τα προσεγγίσουν», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή