Νέα απολογία για στερεά απόβλητα

Νέα απολογία για στερεά απόβλητα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερους από δέκα μήνες η χώρα μας θα κληθεί να απολογηθεί για άλλη μία φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και κυρίως των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων. Σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες, τα ΒΑΑ (βιοαποδομήσιμα σκουπίδια, δηλαδή τα απόβλητα κουζίνας, των κήπων και το χαρτί) θα πρέπει να μειωθούν σταδιακά και να πάψουν να θάβονται στις χωματερές.

Στη χώρα μας, όπου παράγονται τουλάχιστον 5,6 εκ. τόνοι σκουπιδιών ετησίως, όλα καταλήγουν στις χωματερές ενώ μεγάλες ποσότητες καταλήγουν ακόμη και στις παράνομες χωματερές. Ανάμεσα στις ποσότητες αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα τοξικά για τα οποία οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μόνο το 2-3% εξάγεται για ασφαλή διαχείριση στο εξωτερικό. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου που θα διοργανωθεί στην Αθήνα από την μη κερδοσκοπική Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων της αγοράς και πολλών επιστημόνων. «Το συνέδριο αποσκοπεί να συνεισφέρει στον κοινωνικό διάλογο που έχει ανοίξει για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων», είπε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΕΔΣΑ με την ΚΕΔΚΕ η πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής και γεν. γραμματέας της ΕΕΔΣΑ κ. Κάτια Λαζαρίδη «αφού οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται σηματοδοτούν τη μετάβαση από τους ΧΥΤΑ στην πρόληψη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία των αποβλήτων. Και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην μετάβαση αυτή καθώς και το διαχειριστικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο, θα αποτελέσουν ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγής απόψεων». Το 3ο Διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 30 και 31 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και στόχος της προσπάθειας είναι η αναζήτηση κοινού τόπου για βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή