Ολοήμερη γιορτή, «αφιέρωμα» στον εθελοντισμό

Ολοήμερη γιορτή, «αφιέρωμα» στον εθελοντισμό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο, ευκαιρία να γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους και δημιουργική εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου είναι μερικοί από τους λόγους που παρακινούν πολλούς να συμμετέχουν σε μια εθελοντική οργάνωση. Σήμερα, χιλιάδες ΜΚΟ, σύλλογοι και φορείς δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πρόσφυγες κλπ. βασιζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά των πολιτών. Ωστόσο, όπως τονίζουν εθελοντικοί φορείς, το κίνημα του εθελοντισμού στη χώρα μας, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Σε μια τέτοια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών 60 εθελοντικές οργανώσεις θα συγκεντρωθούν στον πεζόδρομο της οδού Αποστόλου Παύλου στο Θησείο στις 10 Οκτωβρίου σε μια γιορτή αφιερωμένη στον εθελοντισμό η οποία θα διαρκέσει όλη μέρα. Πρόκειται για την 8η συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται η αντίστοιχη διοργάνωση κατά τη διάρκεια της οποίας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν προφορικά αλλά και με έντυπο υλικό για τις δραστηριότητες των οργανώσεων και να συνομιλήσουν με τα στελέχη τους. Σε αυτό το πλαίσιο οι εθελοντές θα εκθέσουν όχι μόνο τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς αλλά και τα οφέλη που αποκομίζουν οι ίδιοι από αυτή τους τη δράση.

«Πήρα πρόωρη σύνταξη στα 42 μου, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία εθελουσίας εξόδου από την Εθνική τράπεζα. Μαζί με την επιστολή μισθοδοσίας μάς είχαν στείλει τότε και ένα διαφημιστικό της Unicef. Δεν μπορούσα να κάθομαι άπραγη οπότε αποφάσισα να το δοκιμάσω», περιγράφει η εθελόντρια κ. Λίζα Σκαραφίγκα. «Μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν εθελόντριες στη Unicef που δραστηριοποιούνται για τρεις δεκαετίες, τις κρατάει ζωντανές και σε… φόρμα», συμπληρώνει η ίδια, αναφερόμενη στη σημασία του να αξιοποιεί κάποιος δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του. Ο κ. Αντ. Ροζάκης συμμετείχε σε πρόγραμμα της ΜΚΟ «Ελιξ». Για δύο εβδομάδες, εργάστηκε για τον καθαρισμό ενός ποταμού στη Σερβία. «Γνώρισα ανθρώπους και μέρη που δεν θα είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω υπό άλλες συνθήκες. Από τα 13 άτομα της ομάδας μας ήμουν ο μόνος Ελληνας, υπήρχαν άτομα από την Κορέα, τη Ρωσία, τη Γερμανία και αλλού. Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη αποστολή μου», περιγράφει ο 28χρονος εθελοντής.

«Δίνεις μια ευκαιρία σε ανθρώπους»

Οι «Γιατροί του Κόσμου» παραδίδουν μαθήματα σε παιδιά Αφγανών που πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία: «Εχω 12 παιδιά στην αρμοδιότητά μου που πηγαίνουν σχολείο εδώ, και τα οποία δεν είχαν νωρίτερα καμιά επαφή με την ελληνική γλώσσα. Πηγαίνω τρεις ώρες τη μέρα για τα μαθήματα. Κάνουμε και «εξωσχολικές δραστηριότητες» όπως επισκέψεις σε μουσεία και σινεμά», περιγράφει η κ. Δήμητρα Αρβανίτη. «Το κίνητρο είναι ότι δίνεις μια ευκαιρία σε ανθρώπους που αλλιώς δεν θα την είχαν».

«Εμαθα περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μου, ανακάλυψα ικανότητες τις οποίες δεν ήξερα ότι είχα», περιγράφει ο Μ. Βαχεντί, εθελοντής της «PRAKSIS». Εργάζεται σε εταιρεία με υπολογιστές αλλά στον ελεύθερο χρόνο του κάνει μεταφράσεις και διερμηνεία στο ιατρείο που έχει η ΜΚΟ στην Πλ. Βικτωρίας. «Πριν από λίγα χρόνια αναρωτήθηκα «τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί ο κόσμος» και έτσι ασχολήθηκα με τον εθελοντισμό. Εγινα φίλος με ανθρώπους που ούτε φανταζόμουν ότι υπάρχουν, που ενδιαφέρονται και βοηθάνε χωρίς να τους ενδιαφέρει το χρήμα», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή