Ομιλία, χθες, Βαρθολομαίου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αιώνιο ερώτημα, «Τι είναι ο άνθρωπος;», βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου χθες στην Τρίπολη, με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η επικαιρότητα του ανθρωπολογικού ερωτήματος, σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος, συναρτάται με μια σειρά παράγοντες όπως είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες και η επιρροή που ασκούν στη ζωή του ανθρώπου σήμερα, η παγκοσμιοποίηση και οι σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της, η οικολογική καταστροφή η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη. «Η πρωτοφανής οικολογική κρίσις αντικατοπτρίζει το ανθρωπολογικόν αδιέξοδον, την πνευματικήν κρίσιν του σύγχρονου ανθρώπου, τας αντιφάσεις του ορθολογισμού του. Είναι έκφρασις της αστοχίας ενός πολιτισμού, εις την βάσιν του οποίου ευρίσκεται μια διαταραγμένη σχέσις ανθρώπου και φύσεως, αποτέλεσμα των επιλογών μιας επιστήμης, στόχος της οποίας ήτο η κυριαρχία του ανθρώπου επί της φύσεως», είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη βιολογία και τη γενετική και τα ηθικά διλήμματα που τίθενται ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της Παιδείας στη σημερινή πραγματικότητα. «Είναι προφανές ότι η αντιμετώπισις της πολυδιαστάτου κρίσεως, η οποία απειλεί όχι μόνον την ελευθερίαν ημών, το ευ ζην, αλλά ακόμη και την επιβίωσιν του ανθρωπίνου γένους, το ζην, απαιτεί πολύπλευρον κινητοποίησιν, πολιτικήν, επιστημονικήν, παιδαγωγικήν, πνευματικήν. Πρωτίστως όμως απαιτεί την ανάπτυξιν ενός νέους ήθους, μιας νέας αξιολογίας, αλλαγήν νοοτροπίας, μετάνοια».

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τον πυρόπληκτο δήμο Βαλτετσίου φύτεψε συμβολικά ένα δένδρο, ως μήνυμα σεβασμού και προστασίας της φύσης που αποτελεί μέρος της Δημιουργίας του Θεού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή