Συμμορία ανηλίκων στο Παγκράτι

Συμμορία ανηλίκων στο Παγκράτι

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή, κανείς δεν είχε δώσει σημασία. «Ενα άκομψο φλερτ σ’ αυτή την ηλικία δεν είναι δα και είδηση, παιδιά είναι…». Επειτα όμως τα περιστατικά άρχισαν να πυκνώνουν. Ξημερώματα ήταν όταν επιτέθηκαν σε ένα νεαρό τραυματίζοντάς τον, ενώ το σούσουρο στη γειτονιά εντάθηκε μετά το «πέσιμο» σε μια ομάδα σπουδαστών παρακείμενου κολεγίου – πάνω σ’ εκείνη τη «μάχη» εκλάπη κι ένα κινητό. «Να γυρίσεις στη χώρα σου, εδώ είναι Ελλάδα», φώναζαν τις προάλλες σε Αμερικανό φοιτητή, ενώ πριν από λίγο καιρό, όπως αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας, στο στόχαστρο μπήκε μια ξένη σπουδάστρια. «Την περικύκλωσαν και της έκαναν άσεμνες χειρονομίες – και όχι μόνο… Η κοπέλα είχε κατατρομοκρατηθεί. Κανείς όμως απ’ τους περαστικούς δεν έτρεξε να τη βοηθήσει», λέει στην «Κ». «Κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί τους».

Καμία παρέμβαση

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, η πλατεία αποτελεί το «οχυρό» μιας ομάδας περίπου 20 νεαρών, ηλικίας 15-17 ετών, αγοριών και κοριτσιών. Τα παιδιά, μαθητές των σχολείων της περιοχής, συγκεντρώνονται εκεί μετά το τελευταίο κουδούνι. Η δύναμη του όχλου; Η γοητεία του «άρχοντα» της περιοχής; Κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να αρέσκονται στην κατατρομοκράτηση των περαστικών και των θαμώνων των καταστημάτων της πλατείας Βαρνάβα και κυρίως των ξένων φοιτητών που κινούνται στην περιοχή (σ. σ. εκεί λειτουργούν τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα που δέχονται φοιτητές από το εξωτερικό, κυρίως τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής). Το βέβαιο είναι ότι ουδείς -ούτε καν η αστυνομία που κάνει λόγο για… αθώο καμάκι- δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρέμβει ώστε να ηρεμήσουν τα ανήσυχα πνεύματα της πλατείας Βαρνάβα. Αντίθετα, στα στέκια της πλατείας επικρατεί μια περίεργη «ομερτά».

Οπως λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» καταστηματάρχης της περιοχής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, «είναι παιδιά της γειτονιάς, παιδιά γνωστών μας, πώς να πας να τα καταγγείλεις στην αστυνομία;». Κι ας χαρακτηρίζει ο ίδιος «αγριότητες» τα όσα συμβαίνουν στην πλατεία κι ας δηλώνει ότι «φοβάται για τα χειρότερα».

Το βέβαιο είναι ότι η ένταση κλιμακώνεται στην πλατεία, με στόχο κυρίως τους Αμερικανούς σπουδαστές που φοιτούν ή διαμένουν στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι στο θέμα έχει εμπλακεί και η Αμερικανική Πρεσβεία, που δέχεται οχλήσεις από γονείς παιδιών που έχουν προπηλακιστεί ή έχουν δεχθεί επιθέσεις από τους νεαρούς θαμώνες της πλατείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεύθυνση του Arcadia Center, εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που εδρεύει στην πλατεία Βαρνάβα και δέχεται περίπου 50 φοιτητές από τις ΗΠΑ ανά εξάμηνο, «προειδοποιεί» τους σπουδαστές της μεταξύ άλλων «να είναι φιλικοί με όσους συναντούν και να αποφεύγουν οποιαδήποτε συμπλοκή». Τους συνιστούν μάλιστα να… μη φορούν πράσινα, μια και η πλατεία είναι «κόκκινη», «διοικείται» δηλαδή από οπαδούς του Ολυμπιακού. «Μας έχουν προτείνει να φύγουμε από εδώ, να μετεγκατασταθούμε στα βόρεια προάστια, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Μελίδης, εκ των ιδρυτών του Arcadia Center. «Δεν θα φύγουμε, αγαπάμε αυτή τη γειτονιά και πιστεύω ότι όλα θα επιλυθούν». Ηδη, οι ιθύνοντες του Κέντρου προσανατολίζονται στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη «γεφύρωση» του χάσματος. «Ζω σ’ αυτή την πλατεία. Βλέπω τα παιδιά, βλέπω ότι είναι απελπισμένα, φοβισμένα και ο φόβος τους γίνεται επιθετικότητα. Στόχος μας είναι να έρθουν σε επαφή τα παιδιά αυτά με τα παιδιά μας. Είμαι βέβαιος ότι από εχθροί θα γίνουν σύμμαχοι».

Ιστορικό συγκρούσεων

Η πλατεία Βαρνάβα έχει «ιστορικό» συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών, μαθητών δηλαδή του Παγκρατίου, με τους… «εχθρούς» του Βύρωνα ή της Καισαριανής. Επειτα, όμως, με την εγκατάσταση εκεί «ευυπόληπτων» καταστημάτων, η γειτονιά άλλαξε ύφος. «Μέχρι πρότινος», λένε οι κάτοικοι. «Τώρα, σαν να γεννιέται μια εγκληματική ομάδα μπροστά στα μάτια μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή