Κανένα αίτημα από τη Γαλλία για μετανάστες

Κανένα αίτημα από τη Γαλλία για μετανάστες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υποβλήθηκε αίτημα από τη Γαλλία για επαναπροώθηση 235 αλλοδαπών, κυρίως αφγανικής καταγωγής, που συνελήφθησαν μετά την κατεδάφισή του αυτοσχέδιου καταυλισμού στο Καλαί από τις γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις. Οι αξιωματούχοι του υπ. Εσωτερικών και της Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης επισημαίνουν, μάλιστα, το καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, που πιστοποιήθηκαν και προ ημερών με την επίσκεψη του Γάλλου υπ. Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για την αποδοχή επιστροφής αλλοδαπών με τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» είναι απαραίτητη η απόδειξη της εισόδου στην Ε.Ε. από την Ελλάδα – μέσω δακτυλοσκόπησης ή εγγράφου που αποδεικνύει την παρουσία τους εδώ. Επίσης, ο κανονισμός παρέχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας όπου συνελήφθη ο αλλοδαπός, προκειμένου να ανασταλεί η επαναπροώθησή του στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή, ανάλογα με το εσωτερικό δίκαιο της χώρας, είτε ο αλλοδαπός επαναπροωθείται (π.χ. Γερμανία) και εάν δικαιωθεί στην εκδίκαση της υπόθεσής του αποκτά πολιτικό άσυλο στη χώρα όπου συνελήφθη, είτε αναστέλλεται το ενδεχόμενο επαναπροώθησής του μέχρι να εκδικασθεί η ένσταση. Γι’ αυτό τον λόγο, πολύ συχνά, όταν κράτη της Δυτικής Ευρώπης είναι αποφασισμένα να επιστρέψουν αλλοδαπούς στον Νότο, δρουν ως εξής: αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται νυκτερινές ώρες, οπότε οι αλλοδαποί δεν προλαβαίνουν να επικοινωνήσουν με δικηγόρους και επαναπροωθούνται…

Χαρακτηριστική της περιρρέουσας ατμόσφαιρας στη Δυτική Ευρώπη ήταν η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, που έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Εχει η Ελλάδα καταλάβει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης;» Απαντώντας ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης κ. Κ. Μπίτσιος δήλωσε: «Αντί για την εκ του ασφαλούς κριτική, η Γερμανία μπορεί να δεχθεί στην επικράτειά της έναν αριθμό μεταναστών -που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα- για να εξετάσει εκεί τις αιτήσεις τους για παροχή ασύλου. Αν δεν είχε υιοθετηθεί ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», με τον οποίον η Γερμανία βολικά έλυσε το δικό της πρόβλημα εις βάρος μας, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαχειρισθεί πολύ πιο αποτελεσματικά το θέμα». Σημειώνουμε ότι ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» υπογράφηκε το 2003 επί υπουργίας Δ. Τάξης του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή