ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταχειρισμένα εναντίον κρίσης

Στο πνεύμα της εποχής της λιτότητας κινούνται τα καταστήματα «δεύτερου χεριού» (second hand), τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην Αθήνα. Οσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, τόσο αυξάνεται η ζήτηση από καταναλωτές, οι οποίοι δεν θέλουν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για ένδυση και υπόδηση. Αν και η μόδα του χρησιμοποιημένου ρούχου, παπουτσιού ή αξεσουάρ ήρθε λίγο καθυστερημένα στην Ελλάδα -αξίζει να σημειωθεί ότι π.χ. στο Μόναχο θα συναντήσει κανείς τρία καταστήματα τέτοιου είδους στον ίδιο δρόμο- έχει ήδη μεγάλη απήχηση σε όλα τα ηλικιακά αλλά και οικονομικά στρώματα.

Τα καταστήματα αυτά δεν έχουν όλα την ίδια πολιτική, σε άλλα μπορεί κανείς μόνο να αγοράσει, ενώ σε άλλα και να πουλήσει δικά του αντικείμενα. Ορισμένα (περιορισμένα σε αριθμό) διαθέτουν κυρίως επώνυμα είδη γνωστών σχεδιαστών και μεγάλων οίκων μόδας, ενώ στα περισσότερα μπορεί κανείς να βρει μεγάλη γκάμα προϊόντων. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι οι χαμηλές τιμές, συνήθως κάτω από το μισό της αρχικής αξίας. «Βασική προϋπόθεση για να αγοράσω κάτι από κάποιον και στη συνέχεια να το πουλήσω είναι να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είτε πρόκειται για ρούχο είτε για αξεσουάρ», λέει στην «Κ» η κ. Μάντισα Ιλζιτς, ιδιοκτήτρια καταστήματος second hand στο κέντρο της Αθήνας, που ειδικεύεται σε αντικείμενα διάσημων οίκων μόδας.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλει κανείς να «απαλλαγεί» από ένα ζευγάρι γόβες, ένα παλτό, μία τσάντα είναι πολλοί. «Αλλοι το επιλέγουν διότι θέλουν να ανανεώνουν συνεχώς την γκαρνταρόμπα τους και για να μην πετάξουν ένα σχετικά καινούργιο ρούχο, προτιμούν να το φέρουν εδώ, για να έχουν και κάποιο κέρδος. Αλλοι απλώς πάχυναν ή αδυνάτισαν. Αρκετές γυναίκες, πιο συναισθηματικές, φέρνουν εδώ διάφορα αντικείμενα ύστερα από κάποιο χωρισμό ή διαζύγιο», εξηγεί η κ. Ιλζιτς.

«Χθεσινό ψωμί» είναι το όνομα ενός άλλου καταστήματος «από δεύτερο χέρι» που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία στα Εξάρχεια. «Η αλήθεια είναι ότι τώρα με την οικονομική κρίση αυξήθηκε η πελατεία», λέει ο Στράτος Μπιλόλμας, ιδιοκτήτης του καταστήματος. Οι χαμηλές τιμές αναρτημένες στην πόρτα αποτελούν τον σίγουρο κράχτη, καθώς αρκετές είναι και μονοψήφιες! «Στο μαγαζί δεν θα δείτε μόνο φοιτητές, αν και διαθέτουμε αρκετά νεανικά ρούχα και παπούτσια, αλλά άτομα όλων των ηλικιών που ξέρουν να ψωνίζουν έξυπνα», αναφέρει ο κ. Μπιλόλμας.

«Ιδανική λύση»

Οι πελάτες δείχνουν να αναζητούν την ευκαιρία και δηλώνουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τις αγορές τους. «Είχα ξεκινήσει να ψωνίζω ρούχα και παπούτσια από δεύτερο χέρι από παλιά. Τώρα που τα οικονομικά δυσκόλεψαν αρκετά θεωρώ ότι αυτά τα μαγαζιά είναι ιδανική λύση, για να μην ξοδεύει κανείς υπέρογκα ποσά όταν μάλιστα θέλει να έχει κάτι επώνυμο στην γκαρνταρόμπα του», λέει στην «Κ» πελάτισσα second hand καταστήματος.

Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που ανακάλυψαν πρόσφατα τις δυνατότητες αγοράς φθηνού ρουχισμού στα εν λόγω μαγαζιά. «Περνούσα τυχαία από την περιοχή όταν είδα την ωραία βιτρίνα και μπήκα στον πειρασμό να διαπιστώσω αν όντως ήταν σε καλή κατάσταση και σε προσιτές τιμές κάποια επώνυμα είδη. Οντως υπάρχουν αρκετές καλές ευκαιρίες. Γιατί να ξοδέψω μια περιουσία, για να αποκτήσω μια επώνυμη τσάντα όταν εδώ μπορώ να τη βρω ακόμα και στο ένα τρίτο της κανονικής τιμής», λέει στην «Κ» πελάτισσα του καταστήματος.