Οι 7 στους 10 αντίθετοι με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Οι 7 στους 10 αντίθετοι με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετοι στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων με οποιονδήποτε τρόπο δηλώνουν επτά στους δέκα Ελληνες! Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η αυθαίρετη δόμηση πρέπει να τιμωρείται ανεξαρτήτως από το κοινωνικό κόστος. Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για τη ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΤΕΕ τον Ιούλιο από την εταιρεία Public Issue με πανελλαδικό δείγμα 2.400 μηχανικών και 615 πολιτών (μη μηχανικών). Σύμφωνα με τα ευρήματά της:

– Το 68% των πολιτών εκτιμά ότι το κράτος δεν θα πρέπει να νομιμοποιεί με κανένα τρόπο την αυθαίρετη δόμηση.

– Το 83% των πολιτών πιστεύει ότι η αυθαίρετη δόμηση συνιστά παρανομία που πρέπει να τιμωρείται ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος.

– Το 44% των πολιτών πιστεύουν ότι η αυθαίρετη δόμηση δίνει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από το κράτος, έναντι 52% που διαφωνούν με αυτή τη θέση.

– Οι πολίτες δεν αισθάνονται υπεύθυνοι για την αυθαίρετη δόμηση, ρίχνοντας το φταίξιμο κατά κύριο λόγο στο κράτος (66%) και δευτερευόντως στον αυθαιρετούντα (14%) ή στον κατασκευαστή (7%).

– Οι περισσότεροι (88%) συμφωνούν με την πρόταση του ΤΕΕ για την ίδρυση Σώματος Ελεγκτών Μηχανικών, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της διενέργειας ελέγχων. Με την πρόταση αυτή διαφωνεί το 11%.

– Το 86% των πολιτών εκτιμά ότι η πολεοδομική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι τόσο περίπλοκη, που δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα κτίριο χωρίς μια τουλάχιστον παρανομία.

– Οσον αφορά τη ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη (το 46% διαφωνεί, ενώ το 44% συμφωνεί). Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι το 66% των ερωτηθέντων μηχανικών διαφωνεί απόλυτα με τη ρύθμιση. Πάντως σχεδόν όλοι (75%) συμφωνούν ότι η ρύθμιση έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν θα επιλύσει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Η δημοσκόπηση του ΤΕΕ είναι τμήμα ευρύτερης έρευνας για την επαγγελματική κατάσταση των διπλωματούχων μηχανικών, η οποία θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή