Οκτώ προτάσεις από WWF προς τη νέα κυβέρνηση

Οκτώ προτάσεις από WWF προς τη νέα κυβέρνηση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου πρέπει να μπορεί και να δείξει περιβαλλοντική πυγμή ήδη μέσα στις 100 πρώτες μέρες από την ανάληψη της εξουσίας», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Η οργάνωση δημοσιοποίησε χθες κάποιες στοιχειώδεις θέσεις που καλείται η νέα κυβέρνηση -οποιουδήποτε χρωματισμού- να υιοθετήσει, προκειμένου να ξεκινήσει μια σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, τα «πράσινα» θέματα έχουν ανέβει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Ωστόσο, το αν αυτό σηματοδοτεί μια στροφή προς το περιβάλλον ή αν αποτελεί απλώς επικοινωνιακό τρικ θα αποδειχθεί συν τω χρόνω. «Παρ’ ότι η οικονομική κρίση έχει σχεδόν μονοπωλήσει την προεκλογική αντιπαράθεση, η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη. Γι’ αυτό απαιτούνται δραστικές και επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις», σχολιάζει ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. Οι προτάσεις είναι οι εξής:

– Δημόσια δέσμευση από τον πρωθυπουργό, εν όψει Κοπεγχάγης, για στήριξη του στόχου μείωσης έως το 2020 των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40%, σε σχέση με το έτος βάσης 1990.

– Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000.

– Δημόσια ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών, με προτεραιότητα στις περιαστικές περιοχές και κατάργηση νομικών διατάξεων που υποβαθμίζουν την προστασία των δασών.

– Ολοκλήρωση του καταλόγου θαλασσίων περιοχών Natura 2000 και επικαιροποίηση και ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Εκτακτης Ανάγκης.

– Αμεση ανάκληση όλων των αποφάσεων έγκρισης των έργων εκτροπής του Αχελώου και έναρξη διαδικασιών διαμόρφωσης σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση.

– Απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό και έναρξη διαδικασίας σχεδιασμού νέου Π. Δ. για δημιουργία «Εθνικού Πάρκου».

– Ανάκληση του χωροταξικού για τον τουρισμό και δρομολόγηση διαδικασίας αναθεώρησης του Εθνικού Χωροταξικού.

– Ιδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες τουλάχιστον για τα δάση και τη βιοποικιλότητα. Στο νέο υπουργείο είναι απαραίτητη η ίδρυση κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων.

«Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην πρότασή μας αποτελούν αυτονόητες προτεραιότητες, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν γίνει πράξη», επισημαίνει η κ. Θεοδότα Νάνσου, συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της WWF. «Βάσει του κειμένου αυτού, θα είναι πολύ πιο εύκολη η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή