Πάχος, τσιγάρο επικίνδυνα με τη νέα γρίπη

Πάχος, τσιγάρο επικίνδυνα με τη νέα γρίπη

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αυξημένο σωματικό βάρος και το κάπνισμα φαίνεται ότι είναι μεταξύ των σοβαρών παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) σχετικά με τους ασθενείς με νέα γρίπη που παρουσίασαν πνευμονία στη χώρα μας και τα οποία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες ο Δήμος Αμαρουσίου. Σύμφωνα με αυτά, το 44% των ασθενών που παρουσίασαν πνευμονία από τον ιό ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 34% καπνιστές. Συνολικά έως χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί 56 περιστατικά πνευμονίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετείχαν στην ημερίδα, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας που αναμένεται στη χώρα μας περί τα μέσα Οκτωβρίου, προβλέπεται να προσβληθεί το 20% του πληθυσμού από τη νέα γρίπη. Εν τω μεταξύ, συνάντηση είχαν χθες εκπρόσωποι των ΑΕΙ της Αττικής με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ κ. Πάνο Ευσταθίου. Στη συνάντηση εξετάστηκαν λεπτομέρειες του σχεδίου του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αντιμετώπιση της γρίπης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γιατρός πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας το σχέδιο προβλέπει έκδοση οδηγιών προς τους φοιτητές, οργάνωση κέντρων εμβολιασμού εντός των ΑΕΙ, παροχή διαγνωστικής βοήθειας από γιατρούς πανεπιστημιακούς προς φοιτητές και εργαζομένους, λήψη ειδικής μέριμνας για ξένους φοιτητές, τήρηση αυστηρών μέτρων σε κοινόχρηστους χώρους (εστιατόρια, εστίες, γυμναστήρια) καθώς και τη λειτουργία υπηρεσίας στην οποία – με τήρηση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων – μπορούν να απευθύνονται οι φοιτητές που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε ακραία περίπτωση, δεν αποκλείεται η διενέργεια των μαθημάτων διαδικτυακά.

Ετοιμο να ενταχτεί στο πρόγραμμα των μαζικών εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης όταν προκρίνει το υπουργείο Υγείας, δηλώνει το ΙΚΑ. Ο αρμόδιος για θέματα κλάδου υγείας, υποδιοικητής κ. Κυρζόπουλος διαβεβαίωσε χθες ότι υπάρχουν ήδη 101 ιατρεία γρίπης και 140 κέντρα εμβολιασμού τα οποία θα συνδράμουν στο σχέδιο πρόληψης από τη γρίπη Η1Ν1.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή