Στην εξαγγελία έμεινε η δωρεάν παροχή ξενόγλωσσων βιβλίων

Στην εξαγγελία έμεινε η δωρεάν παροχή ξενόγλωσσων βιβλίων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ νέου αναμένεται να τεθεί μετά τις εκλογές από τον Συνήγορο του Πολίτη προς το υπουργείο Παιδείας το θέμα της αγοράς των ξενόγλωσσων βιβλίων στην οποία αναγκαστικά προβαίνουν οι μαθητές των δημόσιων Λυκείων και αυτό το σχολικό έτος. Επειτα από σχετική αναφορά που διερεύνησε ο Συνήγορος, παρά τη δέσμευση που είχε γίνει στις αρχές του 2009 από το υπουργείο και αφορούσε δωρεάν παροχή των ξενόγλωσσων βιβλίων στους μαθητές Λυκείου για τη σχολική χρονιά 2009 – 2010, εντούτοις οι τελευταίοι και φέτος τα αγοράζουν με έξοδα των γονέων τους.

Ο Συνήγορος είχε επισημάνει στο υπουργείο Παιδείας ότι η δωρεάν παιδεία δεν αφορά μόνο τη μη καταβολή διδάκτρων, αλλά και την εξίσου δωρεάν παροχή των στοιχειωδών διδακτικών μέσων, όπως είναι και τα ξενόγλωσσα βιβλία, κάτι από το οποίο δε θα έπρεπε να εξαιρούνται οι μαθητές Λυκείου, εφόσον ισχύει για τους μαθητές των υπόλοιπων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Πρότεινε από την πλευρά του πιθανές προσωρινές λύσεις, όπως τη χορήγηση βιβλιοκάρτας για αγορά βιβλίων με χρέωση του Δημοσίου ή τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των μαθητών σε βιβλιοθήκη. Στην απάντησή του, όπως αναφέρει ο Συνήγορος, το υπουργείο δεσμεύθηκε ως προς την έναρξη διαδικασίας συγγραφής των σχετικών βιβλίων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και για αγορά πνευματικών δικαιωμάτων ξενόγλωσσων βιβλίων και την εκχώρηση δικαιωμάτων αποκλειστικότητας από Ελληνες ή ξένους εκδότες και συγγραφείς, με τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων να αναλάβει να τα τυπώσει.

Το ασαφές τοπίο επιβεβαιώνουν τα διαφορετικά περιστατικά που προκύπτουν από σχολείο σε σχολείο. «Πέρσι αγοράσαμε δύο βιβλία, κόστους 22 ευρώ, των οποίων την ύλη δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε» λέει στην «Κ» η Τ.Α., μαθήτρια Β’ Λυκείου σε σχολείο της Αττικής. «Φέτος, η καθηγήτρια μάς είπε να αγοράσουμε καινούργιο, που κοστίζει 15 ευρώ. Οταν τη ρωτήσαμε γιατί να μην τελειώσουμε το περσινό, λάβαμε την απάντηση ότι «15 ευρώ δεν είναι τίποτα». Πήγαμε χαρτί σύμφωνα με το οποίο από φέτος το κόστος δεν επιβαρύνει εμάς, όμως το απέρριψαν λέγοντάς μας ότι δεν ισχύει». Σε άλλο σχολείο της Αττικής, σύμφωνα με πηγές, η καθηγήτρια αναζητά ένα οικονομικό βιβλίο προκειμένου να προβεί το Λύκειο σε ομαδική παραγγελία, ενώ την περασμένη σχολική χρονιά οι μαθητές του είχαν καταβάλει περίπου 12 ευρώ για την αγορά άλλου βιβλίου. Για το θέμα, ερώτηση υπέβαλε χθες στην αρμόδια διεύθυνση Α’θμιας και Β’μιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Αν. Αττικής, σύμφωνα με την πρόεδρό του, κ. Λένα Αργυροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή