Στις 8 Οκτωβρίου η δίκη τριών για Βιστωνίδα

Στις 8 Οκτωβρίου η δίκη τριών για Βιστωνίδα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αναβολή για την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου πήρε η δίκη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου και της δικαστού Μαρίας Ψάλτη, που άρχισε την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Θράκης. Η δίκη που άρχισε, με καθυστέρηση οχτώ μηνών και έπειτα από τέσσερις αναβολές, διεκόπη χθες λόγω του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων εξαιτίας των εκλογών. Στην ακροαματική διαδικασία έδωσαν το παρών η κ. Ψάλτη και ο μοναχός Αρσένιος, ενώ απουσίαζε για μία ακόμη φορά ο ηγούμενος Εφραίμ που εκπροσωπείται διά συνηγόρου. Η δικαστής κυρία Ψάλτη θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που καθυστέρησε και τελικά ποτέ δεν εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις διεκδικήσεις της Μονής σε βάρος του Δημοσίου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και για την κυριότητα της παραλίμνιας έκτασης των 27.000 στρεμμάτων, τελώντας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Στην υπόθεση της δίκης του Νοεμβρίου του 2003, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, είχε καθυστερήσει να βγει η απόφαση, η οποία υπενθυμίζεται ότι ήταν 2-1 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και αρνητική για τη μονή, σε ό,τι αφορά τους τίτλους κυριότητας. Σε εκείνη τη δίκη, η εισήγηση των δύο μελών της σύνθεσης της έδρας, της κ. Σακάλογλου και του κ. Γιοβανόπουλου ήταν υπέρ του δημοσίου, μειοψηφούσας της τότε προέδρου Μαρίας Ψάλτη. Ακολούθησε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της προέδρου Μαρίας Ψάλτη, του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, που είχε παραγγείλει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης. Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Κανελλόπουλου, τα αδικήματα για τα οποία ζητείτο η άσκηση ποινικής δίωξης, ήταν η παραβίαση δικαστικού απορρήτου και η παράβαση καθήκοντος για την κυρία Ψάλτη και η ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά για τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο.

Στη δίκη που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Θράκης οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν ζήτησαν αναβολή, όμως κατέθεταν συνέχεια ενστάσεις επί της διαδικασίας, ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωσή της, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο της έδρας κ. Παντελίδη και τον εισαγγελέα κ. Β. Φλωρίδη. Στη δίκη που θα συνεχιστεί στις 8 Οκτωβρίου, έχουν κληθεί να εξετασθούν είκοσι μάρτυρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή