Είκοσι εισαγγελείς και πλέον στις έρευνες

Είκοσι εισαγγελείς και πλέον στις έρευνες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή πολυμελούς ομάδας εισαγγελικών λειτουργών συνεχίζονται συντονισμένες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και εκτός Αττικής για την ανεύρεση στοιχείων που θα συνδέσουν μέλη τρομοκρατικών ομάδων που έδρασαν τα τελευταία χρόνια με συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες και συγκεκριμένα πρόσωπα. Για λόγους που αφορούν την τήρηση της νομιμότητας αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των όποιων ευρημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει ζητηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης η συνδρομή της Εισαγγελίας, αίτημα που διαβιβάστηκε αρμοδίως μέσω του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη από την Εισαγγελία Αθηνών με εντολή του προϊσταμένου της κ. Ι. Σακελάκου, 13 εισαγγελείς μετέχουν σε έρευνες κατ’ οίκον που διενεργήθηκαν -και συνεχίζουν να διενεργούνται- από το μεσημέρι της Πέμπτης σε όλη την Αττική, ενώ οι ίδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί επί 24ωρου βάσεως παρίστανται και μετέχουν σε αξιολόγηση ευρημάτων αλλά και άλλων στοιχείων που περνούν από «κόσκινο».

Επικεφαλής των εισαγγελικών λειτουργών αλλά και των ερευνών στο σύνολό τους είναι ο εισαγγελέας κ. Π. Αγγελόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τελευταία με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ως υπεύθυνος για την εποπτεία των ερευνών για τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα.

Παρόμοια κινητοποίηση με την περιοχή της Αττικής έχει γίνει και σε περιοχές της επαρχίας, οι οποίες για λόγους που σχετίζονται με τη μυστικότητα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έγιναν γνωστές. Και στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί επί ποδός τουλάχιστον 8 εισαγγελείς για την αξιολόγηση των όποιων ευρημάτων.

Οι πρώτες προσαγωγές, πάντως, αναμένεται να οδηγήσουν σήμερα στις πρώτες ποινικές διώξεις με βάση την ισχύουσα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς οι συλληφθέντες -τέσσερις τον αριθμό- αναμένεται να προσαχθούν το πρωί στον εισαγγελέα.

«Οι κατηγορίες να είναι δεμένες»

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες δικαστικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» η προσπάθεια που καταβάλλεται στο πλαίσιο των ερευνών είναι «οι κατηγορίες να είναι δεμένες και τα στοιχεία αδιάσειστα». Σε αυτή την κατεύθυνση όλα διυλίζονται και οι εμπλεκόμενοι στις έρευνες εισαγγελείς έχουν λάβει εντολή να ξετινάζουν τα πάντα σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν κατηγορητήρια με στοιχεία που θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο ενδεχομένως την εκτεταμένη κινητοποίηση της αντιτρομοκρατικής και των αστυνομικών αρχών.

Για το λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών, ενώ απαντούσαν σε αιτιάσεις για τον χρόνο της εκδήλωσης της αντιτρομοκρατικής κινητοποίησης με τη φράση: «η δικονομία δεν έχει άρθρο και πρόβλεψη για την προεκλογική περίοδο…».

Πάντως, οι ίδιες δικαστικές πηγές, σε ό,τι αφορά τις προσαγωγές των τεσσάρων και τα κατηγορητήρια που ήδη είναι έτοιμα, διαβεβαίωναν μιλώντας ανωνύμως στην «Κ» ότι «έχουν προκύψει αδιάσειστα στοιχεία που συνδέουν τα άτομα αυτά με τρομοκρατική δράση» και προσέθεταν ότι «έχουν προκύψει από τις έρευνες όχι ενδείξεις αλλά αποδείξεις που συνδέουν τη δράση τους με την τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε στο σπίτι της κυρίας Λούκας Κατσέλη». Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι στοιχεία σημαντικά έχουν προκύψει ήδη από τις έρευνες και για άλλες ενέργειες της ίδιας ομάδας, τα οποία αξιολογούνται από νομικής πλευράς ως σοβαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή