Η δράση της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2008 ώς σήμερα

Η δράση της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2008 ώς σήμερα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οργανώσεις της ιταλικής «αναρχο-τρομοκρατίας» παρομοιάζουν την ομάδα «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» πηγές της «Κ» με γνώση του φαινομένου της τρομοκρατίας. Εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για κλειστή οργάνωση με αυστηρούς κανόνες συνωμοτικότητας αλλά για πολυμελή ομάδα, με χαρακτήρα κινήματος. Η δράση της οργάνωσης ξεκινά τον Ιανουάριο του 2008 και μέχρι σήμερα έχουν στο ενεργητικό τους δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις, με γκαζάκια. Τον περασμένο Απρίλιο, παραμονές του Πάσχα, τα μέλη της οργάνωσης θα προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν τη δράση τους παρασκευάζοντας εμπρηστικούς μηχανισμούς τους οποίους επιχείρησαν ανεπιτυχώς να πυροδοτήσουν με τη χρήση ρολογιού.

Στις εκκλησίες

«Εν όψει των άγιων ημερών και της χαζής εθιμοτυπικής πίστης επιλέξαμε να ανάψουμε φωτιές στις εκκλησίες του χριστιανισμού και της ηθικής τους», έγραψαν τότε σε προκήρυξή τους. Ενα μήνα αργότερα, στις 20 Μαΐου, η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά σε χτύπημά της εκρηκτικό αντί για εμπρηστικό μηχανισμό. Πρόκειται για τις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο υπό ανέγερση αστυνομικά τμήματα, το πρώτο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και το δεύτερο στην Πεντέλη. Σχολιάζοντας τότε τα ευρήματα, αστυνομικοί έκαναν λόγο για «ανάμεικτο εκρηκτικό και εμπρηστικό μηχανισμό» αποτελούμενο από ποσότητα πυρίτιδας, γκαζάκια, μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό, μπαταρία, πυροκροτητή και ρολόι. Στις 13 Ιουλίου, η βομβιστική επίθεση στο σπίτι του τέως υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη σηματοδότησε την επιχειρησιακή αναβάθμιση της «Συνωμοσίας». Τότε, μάλιστα, καταγράφεται για πρώτη φορά από τα μέλη της οργάνωσης η χρήση εκρηκτικού μηχανισμού τοποθετημένου σε κατσαρόλα. Πρακτική που έως τότε είχε ακολουθήσει η «Ενοπλη Επαναστατική Δράση» ή «ΕΝ.Ε.ΔΡΑ» και υιοθετήθηκε από τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στις επιθέσεις εναντίον του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης στις 3 Σεπτεμβρίου αλλά και την περασμένη Τετάρτη (23 Σεπτεμβρίου) στην είσοδο του διαμερίσματος του ζεύγους Γεράσιμου Αρσένη και Λούκας Κατσέλη. Στην προκήρυξη που ακολούθησε την επίθεση στο σπίτι του κ. Χηνοφώτη, τα μέλη της οργάνωσης είχαν κάνει εκτενή αναφορά στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου προσδιορίζοντας με αρκετή σαφήνεια το ιδεολογικό τους στίγμα. «Εμείς, πάντως, κρατάμε πως ήταν ένας ελπιδοφόρος μήνας. Η έκρηξη, ο καταστροφικός αμοραλισμός της νεολαίας, το μίσος για τις συνθήκες ζωής και τα αδιέξοδα έφτασε παντού», ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου ο συντάκτης της προκήρυξης έγραφε ότι «προκρίνουμε την αναβάθμισή μας, αλλά και όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο αντάρτικο πόλης».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, αίσθηση είχε προκαλέσει μπαράζ 17 (!) εμπρηστικών επιθέσεων. Στο στόχαστρο είχαν βρεθεί το σπίτι του εισαγγελέα που επόπτευε την Αντιτρομοκρατική και σήμερα προΐσταται της ΕΥΠ κ. Δ. Παπαγγελόπουλου και το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Πάγκαλου.

Σε πολιτικά γραφεία

Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις και στα πολιτικά γραφεία των κ. Ευ. Μεϊμαράκη και Αν. Παπαληγούρα. Η τελευταία έγινε «σε ένδειξη επαναστατικής αλληλεγγύης στον σύντροφο Γιώργο Βούτση – Βογιατζή που κρατείται για την ένοπλη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στου Γκύζη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η προκήρυξη που δημοσιεύθηκε τότε. Σε αρκετές προκηρύξεις, πλην της «Συνωμοσίας», αναγράφονται και άλλα ονόματα οργανώσεων. Την ευθύνη εμπρησμού μηχανών της Δημοτικής Αστυνομίας στο Π. Φάληρο τον Ιούλιο του 2008 ανέλαβαν πλην της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», οι «Κομμάντο Νυχτερινές Περιπολίες» και η «Χαοτική Δράση». Αντίστοιχα, η προκήρυξη που ακολούθησε τον εμπρησμό συρμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά υπογράφεται και από την ομάδα «Φράξια Μηδενιστών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή