Μέτρα στην εργασία κατά καρδιαγγειακών επεισοδίων

Μέτρα στην εργασία κατά καρδιαγγειακών επεισοδίων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση έως και 30% των καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εφαρμογή απλών προγραμμάτων πρόληψης στους χώρους εργασίας, που θα περιελάμβαναν πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, άσκηση κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και προσεκτική επιλογή των τροφών που πωλούνται στα κυλικεία των εταιρειών.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται περί τα 20.000 νέα εμφράγματα, ενώ το 50% των επεισοδίων παρατηρείται σε άτομα που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου κ. Ιωάννης Λεκάκης με αφορμή την 27η Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η οποία είναι αφιερωμένη φέτος στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη, το 80% των καρδιαγγειακών προβλημάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων -που συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες με περισσότερα από 17 εκατομμύρια θύματα σε ετήσια βάση- οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αντιμετωπισθούν, όπως είναι το κάπνισμα, η διατροφή και η άσκηση.

Ειδικά για τους χώρους εργασίας, τα προγράμματα που μπορούν να εφαρμοσθούν από τους ίδιους τους εργοδότες είναι απλά και φθηνά και σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στην ενημέρωση των εργαζομένων για τους διαφόρους παράγοντες κινδύνου με ειδικά έντυπα που μπορούν να προμηθευθούν από επιστημονικούς φορείς, στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους εργασιακούς χώρους, στην ενημέρωση για τις τροφές που πωλούνται σε αυτούς και στην ενθάρρυνση για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και στην ενθάρρυνση για άσκηση, όπως π. χ. βάδισμα 30 λεπτών κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πρέπει να ενθαρρύνονται για συχνούς ελέγχους στις τιμές της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Η διατροφή

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι Ελληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, γεγονός που αποδίδεται στην υιοθέτηση του σύγχρονου τρόπου διατροφής και ζωής γενικότερα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 40% του πληθυσμού είναι καπνιστές και περίπου το ένα τρίτο παχύσαρκοι. Οι επιστήμονες ζητούν άμεσα συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς προειδοποιούν ότι σε μερικά χρόνια θα έχουμε ανάγκη για περισσότερες μονάδες εμφραγμάτων στα νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή