Ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα για γρίπη

Ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα για γρίπη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιδιά και ενήλικες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, το υγειονομικό προσωπικό, οι έγκυες 2ου και 3ου τριμήνου και όσοι έχουν την ευθύνη της φροντίδας βρεφών έως έξι μηνών θα είναι οι πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης. Συνολικά, οι ομάδες αυτές ξεπερνούν τα 2 εκατ. πληθυσμού. Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των υγιών ατόμων 15 έως 40 ετών, που σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία κινδυνεύουν περισσότερο από τη νέα γρίπη.

Αυτό ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, η καθηγήτρια και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου και ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής, κ. Γ. Κυριόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προτεραιότητες για τους εμβολιασμούς ενδέχεται να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η πανδημία. Οσοι εμβολιαστούν, θα υπογράφουν δήλωση συναίνεσης, γεγονός που, όπως επεσήμανε η κ. Γιαμαρέλλου, είναι ο κανόνας για κάθε καινούργιο φάρμακο που εισέρχεται στο εμπόριο.

Παράλληλα, νέες οδηγίες σχετικά με το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων έδωσε χθες το Συμβούλιο Πανδημίας. Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, θα ακολουθηθεί η πρακτική του κλεισίματος μιας τάξης για δύο τριήμερα, εάν εμφανιστούν από ένα έως πέντε διαπιστωμένα κρούσματα γρίπης, ενώ εάν υπάρξει συρροή κρουσμάτων σε περισσότερες από μία τάξεις θα εξετάζεται το ενδεχόμενο του κλεισίματος του σχολείου. Η απόφαση θα λαμβάνεται σε επίπεδο νομάρχη.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε και τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε δείγμα 3.000 νοικοκυριών. Σύμφωνα με αυτά, το 0,28% των νοικοκυριών απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν κάποιο μέλος του έχει ασθενήσει από τη νέα γρίπη. Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πολύ ή αρκετά ενημερωμένο για τη νέα γρίπη, ενώ το 52% θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανό να αρρωστήσει από τη νέα γρίπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή