Στους «Πυρήνες της Φωτιάς» οι τέσσερις συλληφθέντες

Στους «Πυρήνες της Φωτιάς» οι τέσσερις συλληφθέντες

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κύκλο ατόμων που θεωρούνταν ύποπτα για συμμετοχή στην οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» είχε εντάξει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τους τέσσερις νεαρούς οι οποίοι συνελήφθησαν στις δύο παράλληλες επιχειρήσεις σε Χαλάνδρι και Γαλάτσι. Είχαν τεθεί το τελευταίο διάστημα υπό παρακολούθηση, όπως επίσης και η διώροφη μονοκατοικία της οδού 25ης Μαρτίου.

Πληροφορίες της «Κ» φέρουν τους αστυνομικούς να γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο σπίτι αποτελούσε στέκι νεαρών αντιεξουσιαστών μετά τον εμπρησμό πολυκαταστήματος στην περιοχή της Λυκόβρυσης. Από τις μέχρι τώρα έρευνες, πάντως, δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις των αστυνομικών. Αντίθετα, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών με δηλώσεις τους στην «Κ» τονίζουν ότι έχουν προκύψει αδιάσειστα στοιχεία που συνδέουν τους τέσσερις νεαρούς με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι από τις εργαστηριακές εξετάσεις διαπιστώθηκε πως στον μηχανισμό που εξερράγη στο σπίτι της κ. Κατσέλη, στους αυτοσχέδιους μηχανισμούς που εξερράγησαν στις 2/9 στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στις 11/7 στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη χρησιμοποιήθηκαν ίδια υλικά.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διασύνδεσης της εν λόγω οργάνωσης με την «Ενοπλη Επαναστατική Δράση». Οι επικοινωνίες των συλληφθέντων και ενός ευρύτερου κύκλου νεαρών αντιεξουσιαστών είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να απομονώσουν πληροφορία σχετικά με επικείμενο χτύπημα σε στόχο σχετικό με τις εκλογές. Δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το σημείο. Το πρωί της Τετάρτης, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας έλαβαν εντολή να μεταβούν στην υπηρεσία στις 10 π.μ. προκειμένου να συμμετάσχουν σε έρευνες και την παρακολούθηση υπόπτων. Είχε μεσολαβήσει ο εντοπισμός σε κάδο απορριμμάτων στην περιοχή του Χαλανδρίου υπολειμμάτων εκρηκτικού μηχανισμού.

Το εύρημα θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό. Ειδοποιήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Μαρκογιαννάκης ο οποίος επέστρεψε από την Κρήτη και έδωσε το «πράσινο φως» για την έφοδο στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου. Η έκρηξη του μηχανισμού στην είσοδο του διαμερίσματος των Γερ. Αρσένη και Λούκας Κατσέλη φαίνεται να επιτάχυνε τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι το σπίτι της οδού 25ης Μαρτίου τελούσε υπό παρακολούθηση φέρεται να αποκλείει το ενδεχόμενο, οι δράστες της επίθεσης στο Κολωνάκι να ξεκίνησαν, πρωί Τετάρτης, το δρομολόγιό τους από το Χαλάνδρι. Ερευνάται επομένως η ύπαρξη και άλλου ή άλλων διαμερισμάτων, που χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση ή και την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών.

Ωρολογιακός μηχανισμός

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο σπίτι στο Χαλάνδρι εντοπίστηκε αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός με μηχανισμό πυροδότησης, τοποθετημένος σε μεταλλική χύτρα, πανομοιότυπος με εκείνον που εξερράγη στην είσοδο του διαμερίσματος της κ. Κατσέλη. Βρέθηκαν ακόμα μηχανισμοί σε συσκευασίες, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, ρολόγια, καλώδια και άλλα εξαρτήματα. Κατά την έφοδο στο σπίτι συνελήφθησαν δύο από τους τέσσερις, ενώ ένα τρίτο άτομο συνελήφθη τη στιγμή που πήγαινε στο διαμέρισμα. Το σπίτι ανήκει στη μητέρα ενός εκ των συλληφθέντων. Το είχε παραχωρήσει στον ανιψιό της, ο οποίος έμενε στο διαμέρισμα μαζί με τη σύντροφό του.

Ερευνα, σχεδόν ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε και σε διαμέρισμα στο Γαλάτσι, όπου διέμενε ο τέταρτος εκ των συλληφθέντων, που ήταν γνωστός στις αρχές. Είχε μάλιστα προσαχθεί μετά την ένοπλη επίθεση εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Μπουμπουλίνας τον περασμένο Γενάρη. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Στο διαμέρισμα του Γαλατσίου οι αστυνομικοί βρήκαν ένα πιστόλι τύπου μπρελόκ, με μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, εξαρτήματα κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και 3.800 ευρώ. Και από τα δύο σπίτια κατασχέθηκαν υπολογιστές, οι οποίοι θα ελεγχθούν. Σε αυτούς όσο και σε έγγραφες σημειώσεις που κατασχέθηκαν, αστυνομικοί εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν στοιχεία για μελλοντικά χτυπήματα που ετοίμαζαν. Μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη αναφέρει ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων είχε εντοπιστεί να παρακολουθεί και να καταγράφει τις κινήσεις αστυνομικών δυνάμεων και για τον λόγο αυτόν είχε θεωρηθεί ύποπτος.

Οι 4 συλληφθέντες είναι ηλικίας 20 και 21 ετών. Οι δύο χαρακτηρίζονται άνεργοι, ένας ήταν φοιτητής του Πολυτεχνείου και ο τέταρτος είχε αποφοιτήσει από ιδιωτική σχολή διακόσμησης. Κατά την έφοδο στο διαμέρισμα του Γαλατσίου, πλην του 20χρονου οι αστυνομικοί προσήγαγαν άνδρα ηλικίας 35 – 40 ετών, που αφέθηκε ελεύθερος. Ο τελευταίος, κατάγεται από το Αγρίνιο, θεωρείται παλιός του «χώρου» και κατά τους αστυνομικούς είναι πρόσωπο «κλειδί» για την πορεία των ερευνών. Πέραν των δύο διαμερισμάτων ελέγχθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, και διαμέρισμα στο Περιστέρι, δίχως να προκύψουν αξιοποιήσιμα ευρήματα. Ανάμεσα στα κατασχεθέντα από το διαμέρισμα του Χαλανδρίου υπάρχει κουτί από ρολόι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ωρολογιακού μηχανισμού ο οποίος εξερράγη στο Κολωνάκι το πρωί της Τετάρτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή