Το αλκοόλ στην Ελλάδα σκοτώνει 5.000 ετησίως

Το αλκοόλ στην Ελλάδα σκοτώνει 5.000 ετησίως

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δραματικές επισημάνσεις για την κατάχρηση του αλκοόλ στην Ελλάδα κάνουν ειδικοί επιστήμονες με αφορμή επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τις εργασίες που θα παρουσιαστούν, 5.000 θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ 200.000 άτομα είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το 30% των εφήβων μαθητών έχει πιει περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο κάποιο «σκληρό» (ουίσκι, βότκα, ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ) επισημαίνουν οι έρευνες των ειδικών. Η ημερίδα, με τη συμμετοχή ομιλητών – εκπροσώπων παγκόσμιων και ευρωπαϊκών οργανισμών και υπηρεσιών διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών. «Οι συνέπειες αυτές εκτός από ιατρικές -το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τουλάχιστον 60 διαφορετικές ασθένειες και ιατρικές καταστάσεις- είναι κοινωνικές, οικονομικές, νομικές», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ κ. Ιω. Διακογιάννης.

Το αλκοόλ είναι ο τρίτος σημαντικότερος παράγοντας πρόκλησης ασθενειών και πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη μετά το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή υπέρταση. Περίπου το 15% των ενηλίκων Ευρωπαίων (55 εκατ.) καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που ευθύνεται για 195.000 θανάτους ετησίως στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή