ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H πράσινη ανάπλαση της Αθήνας

Ποια κατοικία τιμάται περισσότερο; Διαμέρισμα εκατό τετραγωνικών μέτρων στην Κυψέλη ή άλλο μόλις εβδομήντα στη Φιλοθέη; Και ο περισσότερο ανίδεος περί των μεσιτικών γνωρίζει πως η επισήμανση «θέα πράσινο» εκτοξεύει την αξία ενός ακινήτου, ακόμα και αν αυτό βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτό το «πράσινο» τείνει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση, καθώς πιλοτές, μαγαζιά ή απλώς τσιμέντο αντικαθιστούν ακόμα και αυτές τις επιβαλλόμενες από τον νόμο πρασιές μπροστά στις νεοανεγειρόμενες πολυκατοικίες. Η Πανελλήνια Ενωση Εργοληπτών Γεωπόνων Εργων Πρασίνου προτείνει μια απλή, σχεδόν αυτονόητη, λύση για να βελτιώσουμε τη ζωή στην πόλη και να αυξήσουμε την αξία των ακινήτων μας. Να προχωρήσουμε στην «πράσινη ανάπλαση» της Αθήνας, φυτεύοντας περίπου 40.000 στρέμματα συνολικά σε όλη την πόλη.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εργοληπτών Γεωπόνων Εργων Πρασίνου, κ. Μιχάλης Στογιάννος, «το πράσινο προσδίδει υπεραξία έως και 20% στα ακίνητα. Μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά στην τιμή μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του Πεδίου του Αρεως. Για την αγορά κατοικίας όπισθεν του Πεδίου, στο τμήμα προς την οδό Μουστοξύδη και την περιοχή Σόνια, πριν φτάσει κάποιος στου Γκύζη, οι τιμές πώλησης ακόμη και των παλαιών διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.200 -2.500 ευρώ/τ.μ. Λίγα τετράγωνα πιο μακριά, οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 1.500 ευρώ/τ.μ. και μετά βίας ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ /τ.μ. Παρά τα παραπάνω δεδομένα, η τάση αύξησης των τετραγωνικών που καλύπτονται με τσιμέντο είναι σαφής. Στην Αθήνα αναλογούν μόλις 2- 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, αλλά 33 – 35 τ.μ. κατοικίας ανά κάτοικο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΤΑΜΕ, κατά τη δεκαετία 1991 – 2000, η επιφάνεια των νέων κατοικιών στην Αττική αυξήθηκε κατά 18,1%, που μεταφράζεται σε απώλεια αδόμητης γης συνολικής έκτασης 90.000 στρεμμάτων. Στο ίδιο διάστημα, κάηκαν 103 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών, που αντιστοιχούν στο 4% της συνολικής επιφάνειας της Αττικής. Από αυτά, τα 2,3 τ.χλμ. οικοδομήθηκαν. Υπολογίζεται ότι η δασοκάλυψη μειώθηκε στην Αττική κατά 24%.

Οριο επιβίωσης

Ο κ. Στογιάννος τονίζει ότι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο επιβίωσης κατά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Περιβάλλοντος είναι 10 τ.μ. «πράσινου» ανά κάτοικο, προκειμένου οι πόλεις να θεωρούνται βιώσιμες.

Σημειώνεται ότι στη Βόννη αναλογούν 35 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, στο Ρότερνταμ 24, στο Αμστερνταμ 27, ενώ στο Λονδίνο, τη Ρώμη και το Παρίσι αναλογούν 9 τ.μ. φυτεμένου χώρου ανά κάτοικο. Η Αθήνα, λοιπόν, χρειάζεται περίπου 40.000 στρέμματα επιπλέον, όπου θα υπάρχει βλάστηση για να γίνει μια πόλη βιώσιμη. Η αύξηση αυτή δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί, προσθέτει ο κ. Στογιάννος, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, όπως τη δημιουργία δικτύου πράσινων πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων, που θα συνδέουν μεταξύ τους τούς μικρούς χώρους πρασίνου, άλση και πλατείες μέσα στον αστικό ιστό. Παράλληλα, προτείνεται η φύτευση των νησίδων και των ακαλύπτων χώρων των πολυκατοικιών.