Η… ανάπτυξη και επέκταση της Μ. Πεντέλης

Η… ανάπτυξη και επέκταση της Μ. Πεντέλης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το μισό Πεντελικό όρος διατείνεται ότι της ανήκει (και διεκδικεί σθεναρά…) η Μονή Πεντέλης. Σε μελέτη του 1975, την οποία η ίδια η μονή είχε αναθέσει προκειμένου να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να «αναπτύξει» τις εκτάσεις της, αναφέρεται ότι κατέχει 48.000 στρέμματα στην Πεντέλη, ενώ τον ίδιο αριθμό στρεμμάτων σύμφωνα με πληροφορίες έχει δηλώσει η μονή και στο Κτηματολόγιο.

«Αν πιστέψουμε όσα λένε η Μονή Πεντέλης και η Μονή Πετράκη, τότε τους ανήκουν τα 2/3 της αδόμητης αττικής γης», σχολιάζει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης.

«Επέκταση»

Ειδικότερα,η Μονή Πεντέλης εμφανίζεται να κατέχει το «Γεροτσακούλι», μετόχι -κτήμα μακριά από το μοναστήρι, που ωστόσο εξυπηρετούσε τις ανάγκες της μονής- έκτασης 130 στρεμμάτων, στη Νέα Μάκρη.

Ομως, με το πέρασμα των χρόνων, μέσα σε περίπου έναν αιώνα, το Γεροτσακούλι επεκτάθηκε και έφτασε τα 48.000 στρέμματα, μια έκταση που ξεκινά από την κορυφή του Πεντελικού όρους και εκτείνεται από το Μαρούσι και την Κηφισιά έως τη Νέα Μάκρη, κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις εκτάσεις έχουν ήδη πωληθεί σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή ιδιώτες -υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 στρέμματα έχουν πωληθεί από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα- και βέβαια μαζί με την έκταση έχει μεταβιβαστεί και το πρόβλημα, καθώς οι εκτάσεις αυτές είναι δασικές και άρα απαγορεύεται να οικοδομηθούν.

Πάντως, η ίδια η μονή αποφεύγει να γνωστοποιεί ανοιχτά τις απαιτήσεις της, κάνει συχνά λόγο για καταπατήσεις, ενώ από καιρό σε καιρό πωλεί εκτάσεις, παρά το γεγονός ότι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς είναι αμφισβητούμενο.

Η μονή είχε δικαίωμα διακατοχής – εκμετάλλευσης σε μεγάλο τμήμα του Πεντελικού όρους, αλλά το Δημόσιο είχε πάντα την κυριότητα αυτών των εκτάσεων, όπως αναφέρεται ρητά σε απόφαση του υπουργείου Γεωργίας του 1911.

Ωστόσο, ή ίδια διεκδικεί την κυριότητα των εκτάσεων καθώς, όπως διατείνεται, διέθετε τίτλους οι οποίοι ωστόσο κάηκαν σε πυρκαγιά το 1850. Εκτοτε τίτλοι, κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο ή χάρτης που να απεικονίζει τις εκτάσεις της μονής δεν υπάρχει, έως το 1938 οπότε η Μονή έδωσε εντολή σε δικό της δασολόγο να συντάξει χάρτη με την ιδιοκτησία της. Πρόκειται, όμως, για ιδιωτικό έγγραφο, που δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο.

Πλαστογραφία

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η μονή προσπαθεί να αυξήσει και να κατοχυρώσει την «περιουσία» της είναι το γεγονός ότι ο πρώην ηγούμενος της μονής (έως το 1994) και νυν μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος δικάστηκε για πλαστογραφία.

Σε στοιχεία που αφορούσαν τα στρέμματα στο Πεντελικό, στον Μεγάλο Κώδικα της μονής, ενός ιδιωτικού κτηματολογίου που διαθέτει η Μονή Πεντέλης, βρέθηκαν να έχουν «αλλαχθεί» χειρόγραφα.

Ωστόσο, ο κ. Χρυσόστομος απαλλάχθηκε με βούλευμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι το… μελάνι που είχε χρησιμοποιηθεί για την πλαστογραφία ήταν προγενέστερο της εποχής που αυτός ήταν ηγούμενος της μονής. Η πλαστογραφία πάντως δεν αμφισβητήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή