Ευρήματα από επιθέσεις σε Χηνοφώτη – Κατσέλη

Ευρήματα από επιθέσεις σε Χηνοφώτη – Κατσέλη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολυσέλιδες προανακριτικές απολογίες, παρά την αρχική τους άρνηση, τρεις από τους τέσσερις νεαρούς που διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, επιχείρησαν μετά τη σύλληψή τους, να πείσουν ότι δεν έχουν σχέση με τρομοκρατική δράση και με επιθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων ή άλλων στόχων.

Από το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτουν αποκαλυπτικά στοιχεία, ενώ δίδεται μία πρόγευση για τα ευρήματα που θα ακολουθήσουν.

Πάντως, από τη δικογραφία που βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας, δεν προκύπτουν ενδείξεις ή ευρήματα που να συνδέουν τους τέσσερις που ήδη κατηγορούνται ή τους άλλους έξι, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αντιθέτως, τους συλληφθέντες συνδέουν ευρήματα με τις ενέργειες στο σπίτι της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Παν. Χηνοφώτη.

Εκείνο που συνδέει, κατά τη δικογραφία, τους συλληφθέντες με τις δύο αυτές ενέργειες, είναι το εργαστηριακό εύρημα που πιστοποιεί ότι η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στα σπίτια των Κατσέλη- Χηνοφώτη είναι ίδια με αυτή που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων. Στον κάδο αυτό σύμφωνα με καταθέσεις αστυνομικών, πέταξε ύποπτο υλικό την περασμένη Δευτέρα, ένας εκ των συλληφθέντων.

Αποκαλυπτικές για τη δράση των νεαρών είναι οι προανακριτικές τους απολογίες.

Οι τρεις από αυτούς με λεπτομέρειες αναφέρονται στις σχέσεις τους, τις επαφές τους στο σπίτι του Χαλανδρίου που το περιγράφουν όχι ως «γιάφκα» αλλά ως «στέκι» και επικαλούνται άλλοθι για τις ώρες που έγιναν οι επιθέσεις που τους αποδίδονται, όπως και άλλες που χρεώνονται διαχρονικά στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι περισσότεροι πάντως από αυτούς -και τους δέκα- είναι παιδιά που ξεκίνησαν ως φίλοι από το Αρσάκειο Ψυχικού όπου ήταν συμμαθητές, ενώ η παρέα τους μεγάλωσε με φίλους και φίλους φίλων. Εκτός από τον Παν. Μασούρα που διέμενε στο Γαλάτσι, οι υπόλοιποι μένουν είτε στο Παλαιό Ψυχικό είτε στο Χαλάνδρι και το Παλαιό Φάληρο, και άλλοι είναι συμφοιτητές στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Αναλυτικές απολογίες έδωσαν στην Αντιτρομοκρατική ο Χαρ. Χατζημιχελάκης και ο εξάδελφός του Εμμ. Γιόσπας που έμεναν στο σπίτι του Χαλανδρίου, όπως και η φίλη του Γιόσπα, Μυρτώ Παντέλογλου. Ολοι αναφέρουν με λεπτομέρειες τις παρέες τους και την καθημερινή τους δράση όπως και τις επαφές τους στο Χαλάνδρι και αλλού, αρνούνται όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Μάλιστα ένας εξ αυτών κατηγορηματικά δηλώνει στην απολογία του την αντίθεσή του με όποια μορφή τρομοκρατικής δράσης και καταλήγει πώς «η προάσπιση των δικαιωμάτων γίνεται με ειρηνικά και οργανωμένα κοινωνικά κινήματα και όχι με θύματα αθώους ανθρώπους…».

Η «σφίγγα»

Ο μόνος που παραμένει «σφίγγα» είναι ο Παν. Μασούρας που δηλώνει στην απολογία του: «Δεν αποδέχομαι καμιά από τις κατηγορίες και η σχέση με τον Χάρη και τον Μάνο» -εννοεί τον Χατζημιχελάκη και τον Γιόσπα- «είναι μια φιλική σχέση».

Σημαντικό είναι το στοιχείο της δικογραφίας απ’ το οποίο προκύπτει ότι η εμπλοκή των άλλων έξι -Γ. Νικολόπουλος, Μιχ. Νικολόπουλος, Νταμιάνο Μπαλάνο, Γ. Καραγιαννίδης, Ελ. Κοντοπούλου, Κων. Καρακατσάνη- για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης περιορίζεται μόνον σε όσα κατέθεσε ένας από τους τέσσερις κατηγορουμένους όταν περιέγραφε στην απολογία του ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε στο σπίτι του Χαλανδρίου.

Αλλο στοιχείο γι’ αυτούς δεν φαίνεται να υπάρχει στη δικογραφία.

Ενδιαφέρον προκαλεί το έγγραφο για την χύτρα – βόμβα που βρέθηκε στο σπίτι του Χαλανδρίου. Στην έκθεση παράδοσης και κατάσχεσης που υπάρχει στη δικογραφία και υπογράφεται από τον αστυνομικό Αθ. Βλαχάκη δεν γίνεται μνεία στο περιεχόμενό της -αν είχε εκρηκτική ύλη- αλλά μόνον εξωτερική περιγραφή. Η δικογραφία αναμένεται να συμπληρωθεί με τα ευρήματα των εργαστηρίων ενώ αναμένονται την Τρίτη και οι απολογίες των τεσσάρων νεαρών στην ανακρίτρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή