Και στο βάθος, ίχνη της «Σέχτας Επαναστατών»

Και στο βάθος, ίχνη της «Σέχτας Επαναστατών»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής με αφετηρία τη σύλληψη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ίχνη των μελών της «Σέχτας Επαναστατών» διατυπώνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε εξέλιξη αστυνομικές επιχειρήσεις (κάποιες εκ των οποίων εκτός του νομού Αττικής) για τον εντοπισμό ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στη «Σέχτα Επαναστατών» και τα οποία η Αντιτρομοκρατική συνδέει με το ισόγειο διαμέρισμα του Χαλανδρίου. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

«Υπάρχουν ενδείξεις για σχέσεις μεταξύ προσώπων που συμμετέχουν στις δύο αυτές οργανώσεις» υποστήριξε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν συλλέξει στοιχεία ικανά να φωτίσουν τη δράση και της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».

«Είναι πιθανό εάν αξιοποιηθούν σωστά τα ευρήματα, οι έρευνες να καταλήξουν σε νέα πρόσωπα και άλλες οργανώσεις», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Από τον περασμένο Ιούλιο, οι διωκτικές αρχές έθεσαν υπό παρακολούθηση ένα κύκλο 20 – 30 ατόμων νεαρής κυρίως ηλικίας, αξιολογώντας πληροφορίες που τους καθιστούσαν υπόπτους για συμμετοχή, όχι στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά στη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, στα Ανω Πατήσια.

Ανάμεσα στα υπό παρακολούθηση πρόσωπα υπήρχαν και κάποιοι από τους συλληφθέντες και κατηγορουμένους για την υπόθεση του Χαλανδρίου. Το σπίτι της οδού 25ης Μαρτίου ήταν γνωστό στην Αντιτρομοκρατική από τον Ιούνιο του 2008, μετά την εμπρηστική επίθεση σε κατάστημα του ομίλου Sprider Stores στη Λυκόβρυση. Τα ευρήματα που συγκεντρώθηκαν στο διάστημα από τον Ιούλιο έως παραμονές της επίθεσης στο σπίτι της κ. Λούκας Κατσέλη συνέτειναν στη στενότερη «παρακολούθηση» του σπιτιού.

Της εφόδου της Τετάρτης προηγήθηκε η κίνηση νεαρού (φορούσε κράνος) να πετάξει σε κάδο απορριμμάτων έξω από το διαμέρισμα του Χαλανδρίου υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών. Οι αστυνομικοί τα συνέλεξαν, βεβαιώθηκαν ότι στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός και πραγματοποίησαν την επιχείρηση. Το πόρισμα των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ συνδέει τον μηχανισμό που βρέθηκε στο Χαλάνδρι με τους αντίστοιχους που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο σπίτι του κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και της κ. Λούκας Κατσέλη. Οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν το διαμέρισμα «γιάφκα» και καθιστούν όσους είχαν φυσική παρουσία σε αυτό κατηγορούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση.

Αποτυπώματα

Αλλες πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν ότι αποτυπώματα τριών από τους συλληφθέντες και τουλάχιστον δύο εκ των καταζητούμενων είχαν βρεθεί σε τμήματα και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών. «Θα είναι δύσκολο να αποδείξουν την αθωότητά τους στην περίπτωση που τα αποτυπώματά τους βρεθούν πάνω σε εξαρτήματα εκρηκτικών μηχανισμών», σχολίασε πηγή του υπουργείου.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν έρευνες στα σπίτια των καταζητούμενων καθώς και υπόπτων για συμμετοχή στην «Συνωμοσία». Αξιολογούνταν μάλιστα πληροφορίες για πιθανές διασυνδέσεις του πυρήνα του Χαλανδρίου με περιφερειακές ομάδες αντιεξουσιαστών, σε Παλαιό Φάληρο, Ψυχικό και αλλού. Περιοχές όπου και διέμεναν οι νεαροί που φέρονται να εμπλέκονται στην οργάνωση.

Επιχείρηση «βερμούδα» από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Σε εκτεταμένη επιχείρηση συλλογής πληροφοριών και καταγραφής της δράσης ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτα για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις προχώρησε στα μέσα Αυγούστου η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αξιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, κάποια από τα οποία έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αστυνομική εξόρμηση με στόχο να συλλεγούν στοιχεία σχετικά με τη δράση και τυχόν διασυνδέσεις τους με οργανώσεις της εγχώριας τρομοκρατίας.

Κατά πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και τέθηκε σε εφαρμογή το διάστημα μεταξύ 14 και 16 Αυγούστου. Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι προκειμένου η δραστηριότητα των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής να μην υποπέσει στην αντίληψη των υπόπτων, οι αστυνομικοί που πήραν μέρος υιοθέτησαν τεχνικές «παραλλαγής». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εκ των επικεφαλής του σχεδίου έλαβε μέρος στην επιχείρηση φορώντας βερμούδα και σανδάλια. Τέχνασμα χάρη στο οποίο το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. έλαβε το όνομα «επιχείρηση βερμούδα». Ο έτερος συμμετείχε στην εξόρμηση παριστάνοντας τον οικοδόμο. Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και την πλατεία Αττικής. Συνοδεύτηκε μάλιστα από απρόοπτα που λίγο έλειψε να τινάξουν το εγχείρημα στον αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή